Опасният циклон от Словения се насочва към Румъния

0
Очакваните силни бури в близките дни може да предизвикат торнадо
Очакваните силни бури в близките дни може да предизвикат торнадо

Очакваните силни бури в близките дни може да предизвикат торнадо

Националната служба по метеорология (НСМ) на Румъния съобщи, че опасният циклон, който предизвика тежки щети и отне човешки животи в Словения, ще достигне и до Румъния, а времето през следващата седмица ще се промени радикално, като температурите ще спаднат значително, съобщава в. "Евениментул зилей".

Директорът на метеорологичната служба Елена Матееску съобщи, че температурите вече са спаднали съществено след горещата вълна от последните седмици.

"Действително имахме една много студена сутрин днес - с едва 7 градуса в низините в Източна Трансилвания, най-топло беше в северната част на крайбрежието, 21 градуса. Дори в момента във високопланинските зони температурите не превишават 5 градуса, най-студено е на връх Ому (в планината Бучеджи) - едва 1 градус (...), докато в столицата е 16-17 градуса, а в Мангалия (окръг Констанца) - 23 градуса", коментира Матееску.

Тя посочи, че в сряда се очаква леко повишаване на температурите, със стойности от 21 до 30 градуса. По отношение на валежите ръководителката на метеорологичната служба заяви, че има вероятност за проливни дъждове днес, особено в планинските зони, но и в областите Добруджа, Мунтения, Молдова, Трансилвания и Марамуреш, където се количествата валежи може да надхвърлят 15-25 литра на квадратен метър.

От своя страна Роксана Божариу, метеоролог в НСМ, заяви, че очакваните силни бури в близките дни може да предизвикат торнадо.

"Месец август 2023 г. започва бурно, с много нестабилности, дори с много големи контрасти между регионите. Нещо нетипично за традиционно най-спокойния месец на годината. Имаме тези нестабилности, защото се сблъскват студеният и топлият въздух (...) и колкото контрастът е по-голям, толкова проявите са по-сурови: засилване на ветровете, епизоди на градушка, мълнии. Екстремни случаи са тези с бури, които се развиват в торнадо", посочи метеорологът.

Силната буря, която връхлетя Словения през уикенда, причини катастрофални наводнения, които отнеха живота на най-малко шестима души, а хиляди граждани бяха евакуирани от домовете си в Северозападна и Централна Словения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари