ООН: Остават ни осем години, за да спасим Земята

0
Осем години. Силно събуждане. Часовникът тиктака силно
Осем години. Силно събуждане. Часовникът тиктака силно

Осем години. Силно събуждане. Часовникът тиктака силно

Това са три ключови думи от доклада на Програмата на ООН за околната среда (UNEP), публикуван преди срещата на върха COP26 в Глазгоу.

Светът е изправен пред глобално повишаване на температурата от най-малко 2,7 градуса по Целзий, ако страните се придържат към настоящите си планове за борба с изменението на климата.

В доклада за вредните емисии за 2021 г. се посочва, че новите национални климатични обещания, съчетани с други мерки за смекчаване, поставят света по пътя към повишаване на температурите до края на века, което е значително над целите на Парижкото споразумение за климата.

„Ако това се случи, това ще доведе до катастрофални промени в климата на Земята. За да поддържа глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий през 21-ви век, което е амбициозната цел на Парижкото споразумение, светът трябва да намали наполовина годишните си емисии на парникови газове през следващите осем години“, коментира Радио „Свободна Европа“.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че докладът е силен призив за събуждане на световните лидери, докато експерти в тази област призоваха за драстични действия срещу компании, които използват изкопаеми горива.

На срещата на върха на ООН за климата в Глазгоу световните лидери обещаха да спрат обезлесяването до 2030 г. Това споразумение и обещанията на световните лидери включват отпускането на почти 19,2 милиарда долара в публични и частни средства.

Експертите приветстваха положителния ход, но също така предупредиха, че предишното споразумение от 2014 г. изобщо не забави обезлесяването и че е необходимо да се изпълнят поетите ангажименти.

Двуседмичната среща на върха в Глазгоу се разглежда като ключова възможност за овладяване на изменението на климата.

Около 100 държави обещаха да намалят емисиите на метан като част от усилията за ограничаване на глобалното затопляне, каза президентът на САЩ Джо Байдън пред делегатите на конференция на ООН за климата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата среща с ново гадже е като събеседване за работа. Всички крият предишният си опит, а някои дори, не са напуснали старата си работа.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари