Доклад на ООН: Океаните се затоплят, кислородът намалява, а водите стават по-киселинни

0
Годишната загуба на лед е около 720 милиарда тона
Годишната загуба на лед е около 720 милиарда тона Видео: bTV

Документът е изготвен от Междуправителствения комитет по климатичните промени.

Океаните на Земята се затоплят, ледовете по полюсите се топят, а морските животни ще намалеят с 15% до края на века. Тези шокиращи данни обяви Междуправителствения комитет по климатичните промени към ООН в годишния си доклад, предаде bTV.

Над 100 учени от 36 страни, работили по доклада, твърдят, че заради климатичните промени океаните се затоплят по-бързо, кислородът в тях намалява, а водите стават по-киселинни.

Това е повече от тревожно, защото световните водни басейни покриват две трети от нашата планета. Учените посочват като основна причина глобалното затопляне. То е с 1 градус над нивата отпреди индустриалната революция заради световното замърсяване с парникови газове. Това води до топенето на ледниците в планинските райони, Гренландия и Антарктида. Годишната загуба на лед е около 720 милиарда тона, а през 2019 г. бяха отчетени рекордни ниски нива на арктическия воден лед.

В световните водни басейни, чието ниво се покачва с 3,66 милиметра годишно. А това е 2 и половина пъти по-бързо, отколкото за целия 20-и век. Ако не овладеем климатичните промени, прогнозите са, че до края на XXI век морското равнище ще се покачи от 61 до 110 сантиметра. Това означава катастрофа за островните държави и изчезването на значителни територии от сушата по нашата планета.

Океаните са в беда, тоест, и човечеството е в беда, обобщават учените, подготвили шокиращия доклад. Климатичните промени вече влияят върху световната икономика, инфраструктурата и изхранването на населението. Данните са прогнозни, но и вероятни, ако човечеството бързо не намали емисиите на парниковите газове.

За да оцелеем, трябва да овладеем и ограничим колкото можем глобалното затопляне – за това призовават експертите по климатични промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари