Доклад на ООН алармира: Продължава нарастването на вредните емисии

0
"Сега или никога": Климатичните крайности ще се избегнат само с големи съкращения на емисиите
"Сега или никога": Климатичните крайности ще се избегнат само с големи съкращения на емисиите Снимка: Shutterstock

Документът посочва редица мерки, за да се задържи глобалното затопляне до 1,5 градуса Целзий над прединдустриалните нива

Значително намаляване на използването на изкопаеми горива, увеличаване на горите и ограничаване на консумацията на месо са само част от действията, която трябва да бъдат предприети, за да се задържи глобалното затопляне до 1,5 градуса Целзий над прединдустриалните нива, предадоха Ройтерс и БТА, като цитираха доклад на експерти на ООН.

Въпреки предупрежденията на Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, отправяни от 1990 г., вредните емисии в глобален мащаб продължават да нарастват в последното десетилетие, достигайки най-високото си ниво в историята.

"Тръгнахме си от Конференцията на ООН по изменението на климата (СОР26) в Глазгоу с наивен оптимизъм, базиран на нови обещания и ангажименти", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш при публикуването на доклада. „Но сегашните климатични обещанията (все още) биха означавали 14 процента увеличаване на емисиите. А повечето големите емитенти не предприемат необходимите стъпки, за да изпълнят дори и тези неадекватни обещания."

Само значително намаляване на емисиите във всички сектори, от селското стопанство и транспорта до енергетиката и сгради в рамките на това десетилетие, може да обърне нещата, се посочва в доклада на Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени. Дори и тогава правителствата ще трябва да положат повече усилия за засаждането на дървета и разработване на технологии, които биха могли да намалят количествата на въглероден двуокис в атмосферата, отделени след повече от век индустриална дейност.

"Сега или никога", каза Джим Ский от експертната комисия пред представянето на документа, който е последният от общо три доклада на специалистите на ООН.

В другите се разглеждаха най-новите научни открития с сферата на климатичните промени, както и възможностите светът да се адаптира към тях. Последният доклад е посветен на начините за ограничаване на вредните емисии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари