Онлайн магазин примамва с фалшиви промоции

0
Търговецът се оправдал с технически проблем
Търговецът се оправдал с технически проблем

Онлайн детски магазин примамва клиентите си с фалшиви промоции.

Оказва се, че търговецът е посочвал на сайта си несъществуващи отстъпки, след което е потвърждавал поръчките на по-ниски цени, но впоследствие отказвал да прати поръчаните стоки. За подобна нелоялна практика съобщиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП), предаде Монитор. Измамната схема вече е забранена от експертите.

Проверката е извършена по повод жалба на дама, която е поръчала 13 продукта на обща стойност 18,02 лв. след начислените отстъпки. Търговецът е изпратил потвърждение на поръчката, като в таблица е посочил заявените артикули, редовните им цени, приложените отстъпки и крайните цени. Повечето от стоките са били намалени с 13 лева. След това обаче потребителката била информирана, че поради технически проблем има грешка в цените на стоките и поръчката няма да бъде изпълнена.

Пред КЗП собственикът на магазина се оправдал, че до проблема се е стигнало поради техническа грешка. Така вместо да бъдат намалени цените само на два продукта, сайтът смъкнал крайните суми на абсолютно всички продукти. Независимо от това, че веднага след установяването на проблема търговецът е коригирал цените на интернет страницата, публикувал е официално изявление относно проблема и извинение към клиентите за невъзможността да изпълни поръчките, нарушението е налице и следва да бъде санкционирано, категорични са от контролния орган.

Според експертите това е нелоялна търговска практика, тъй като жената е взела решението си за покупка на база посочените по-ниски цени, а едва след това те са били коригирани. Описаната практика поставя потребителя в ситуация, в която може да бъде подведен да приеме новите условия и да потвърди поръчката при тях, тъй като вече е предприел първи стъпки по покупката на необходимите му стоки, макар да е взел решението си за нея поради анонсирано несъществуващо намаление, смятат още експертите на КЗП.   

Според закона за подобно нарушение санкцията е в размер на 30 хил. лева. Ако пък случаят се повтори глобата може да скочи на 50 бона.

От комисията съветват при подобни случаи да не се съгласяваме с новите условия само защото вече сме започнали с пазаруването. Освен това, ако вече сме извършили авансово плащане и търговецът промени цените, имаме право да откажем поръчката.

Препоръките към търговците пък са да не потвърждават поръчки при условия, които впоследствие няма да могат да изпълнят, както и да информират клиентите си за цените на предлаганите от тях артикули и да ги приложат коректно при продажбата.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари