Мошеници с BG вайбър точат банковите карти на търговци

0
С линк за уж сигурно плащане
С линк за уж сигурно плащане Снимка: Tomohiro Ohsumi / Bloomberg

Нова измама в интернет

Пишат по приложението на хора, пуснали обяви в сайтове за продажби

Ако човек въведе данните си, бандитите могат да се разпореждат с парите му

Включване по вайбър за стока, която продавате в интернет, е сред най-новите схеми за киберизмами у нас. Разговорът се провежда на български език и от български номер на нищо неподозиращ човек, който изобщо не участва в измамата, алармира вестник 24 часа.

Схемата тръгва, след като мошеникът забележи, че продавате нещо в някой от най-популярните сайтове за продажби у нас. Той вече се е сдобил с вайбър с български номер на нищо неподозиращ човек. Това става чрез пропуск в услуга, която позволява да се получават есемесите за даден телефон. Затова се избират номера, които нямат вързан вайбър, а с получения есемес приложението се регистрира с този телефон.

Веднъж сдобили се с номерата, мошениците почват да пишат. Уж се интересуват от стоката. След това обясняват как плащането трябва да мине през “сигурна” платформа за разплащане, уж дело на самия сайт. За да е по-убедителен, праща скрийншот на условията как да стане, като те са в 3 точки.

Ето и точното съдържание на едно от съобщенията, ползвани от мошениците:

1. Купувачът създава поръчка чрез куриер и плаща цената на пакета + онлайн доставка.

2. След като купувачът плати, следвайте връзката и получете средствата за вашата карта. Уверете се, че въведените данни за банковата карта са правилни и въведете кода, получен чрез SMS.

3. След получаване на средствата изчакайте куриерът да се обади в рамките на 12 часа.

Има и други, но идеята им е сходна. След като човек се съгласи, следва нов етап, пак със скрийншот. Той пък твърди, че е създаден уникалният линк, където парите са преведени. След това изпраща връзката.

Тя е с име, почти същото като на оригиналния сайт. Вместо основният домейн да е с разширение .bg, мошениците са сложили -bg в името на сайта, а разширението след точката е друго. Ако човек се подлъже обаче и натисне, ще влезе в сайт, който изглежда досущ като оригиналния. Тук отново може да се усети - за получаване на пари не трябва номера на банковата карта, а IBAN-а на сметката. Мнозина обаче не се усещат и въвеждат данните си. За по-мнителните мошениците упорстват. Предлагат им да им пратят стоката на адрес. Целта е да разсеят съмненията.

Ако някой се хване и прати, единственият му шанс е да има двуфакторна идентификация - да трябва с есемес да потвърждава всяка онлайн покупка. Ако го няма, мошениците почват да си прехвърлят пари в открита сметка в руски телеком. Оттам си поръчват телефони или дори директно си препращат сумите към собствените си банкови карти. Единствената възможна защита е човек да види разходите максимално бързо и да съобщи в банката си, за да спре преводите, докато сумата е само блокирана, но не и заминала.

Подобни схеми, но с линкове за частни съдебни изпълнители, пратки от чужбина и доста други сценарии се разиграват и по мейлите. Често вместо менте линк директно се посочва банкова сметка, на която човек да погаси задължението, което няма. От уплах за по-големи такси и допълнителни разходи, мнозина го правят.

Друг хит са измамите, на които стават жертва потребителите на продуктите на Apple - тези с операционна система iOS. Вирусът се вмъква в календара, след като човек одобри достъпа до него. Най-често това става през посещения във фалшиви сайтове за пазаруване или страници с пиратска музика, филми и други. Вместо да гледат видеото или да закупят дреха от позната и безопасна страница, те се спират на друга. Тя обикновено или предлага клипа безплатно, или дрехата е доста по-евтина. Има и опция всеки, сдобил се с мейл адреса на човек, с който той е регистрирал icloud-a си, да му праща подобни покани.

Посещението на подобни страници в интернет може и да не е фатално. Проблемът идва, когато се появи изскачащо прозорче, или т. нар. попъп. То иска позволение да изпраща известия, в случая да добави събитие в календара. Повечето хора не се усъмняват и приемат. Така обаче вкарват в календара си напомняне. То гласи, че телефонът уж е заразен. Появяват се изскачащи на дисплея съобщения, обикновено на всеки кръгъл час, с приканване да се инсталира приложение, което да защити телефона. Някои предупреждават за риск, например ”Има опасност да ви откраднат данните и още по-директното и лъжливо “GOOGLE: Устройството е заразено!”. Текстът варира според конкретния вирус, но повечето не са на български, а на английски език.

Целта е човек да си инсталира приложението. То е безплатно, но придобива частичен контрол върху телефона на жертвата. Повечето вируси започват да изпращат есемеси през нощта и човек се събужда с достигнат кредитен лимит на тарифния си план. При подобен развой на събитията вече е късно и всеки пострадал трябва да отиде при мобилния си оператор и в оторизиран сервиз.

Ако обаче не е инсталирал приложението, а все още само получава известия, спасението е сравнително лесно. Човек само трябва да отвори настройките на телефона или таблета си и да натисне на пароли и акаунти. След това избира да види менюто за календарите, за които се е абонирал и/или създал сам. Отваря се този, който изглежда съмнителен, а не е озаглавен “Рожден ден на Александра” например. Най-отдолу на него има надпис “Изтрий акаунт”. Именно това е опцията, която трябва да се избере и потвърди. В случай че има и други непознати календари, и те се изтриват и проблемът е решен.

Красив “военен” лъже жените да му пращат пари,

а готина мацка изнудва мъжете с голите им снимки

Красив американски “военен”, който иска да напусне мисия в чужбина, е профилът на мошениците, които мамят жените в интернет.

Схемата работи по следния начин. Мъжът добавя жената в социалните мрежи и започва чат с нея. Пишат си поне месец. След това иска пари, за да го освободят от военна служба. Ако жената даде, почват нови схеми. Сред тях са изпратени огромни суми пари в колет, който обаче е задържан в чужбина и трябва да се платят 10 хил. евро за освобождаването му. По подобен начин 34-годишна софиянка олекна с над 200 хил. лв. в началото на юни. Друга пък през декември м.г. даде 220 хил. евро на мошеник, представил се за адмирал. Той искаше пари за операция на дъщеря си. Бе обяснил, че му е адски неудобно, защото всичките му спестявания отишли за покупка на нова кола. След това се оказа, че автовозът “катастрофирал”, а возилото все още не било застраховано. И в двата случая парите бяха пращани по сметки в Африка, а след това разхвърляни по други банки с цел загуба на следите. Адмиралът е най-честият герой в тези схеми, тъй като белите им униформи са доста красиви и хващат окото.

При мъжете схемата е с изнудване. Готина мацка праща покана за приятелство. Следва чат и покана за размяна на голи кадри и включване на камерата. Мошеникът праща свалени от интернет снимки, пуска и предварително подготвено клипче. А с получените снимки и записаното видео започва да изнудва за пари жертвата си.

Заканите са, че ако човек не плати, кадрите ще се разпратят на негови близки. По подобен начин голи снимки на баща бяха публикувани на стената във фейсбук на малолетния му син.

Как да защитим телефона си. Шест стъпки, с които да сърфираме безопасно

Хакерите стават все по-изобретателни и опитват да добиват достъп и до смартфона на човек. Макар да няма 100-процентова защита, някои прости правила могат да помогнат.

1. Обновявайте приложенията и операционната си система. Много приложения пускат обновления, които поправят различни пропуски в сигурността. Затова е добре човек да има най-новите версии. Същото е и с операционните системи.

2. Избягвайте безжичния интернет на обществени места. Всеки иска да запази мегабайтите на максимална скорост на телефона си. За съжаление, публичният безжичен интернет е доста рисков и хакерите често го пробиват. Затова е най-добре човек да се свързва с такива мрежи само у дома и на работното място. Хубаво е да изключвате и блутуута си, но това не е възможно за хора, които ползват смартчасовници и безжични слушалки.

3. Сложете защитен код на апарата. Би било много глупаво да загубите телефона си и някой просто да го отключи. Затова сложете защитен код. Дали ще е фигура, пръстов отпечатък, или код, важното е да го има.

4. Внимавай откъде теглиш приложенията си - iOS и Android имат специални магазини, от които човек може да си свали ново приложение. Ползвайте само тях и никога не дърпайте нещо, което ви е пратено като линк. Това е хакерски метод, с който да ви заразят.

5. Ползвайте антивирусна програма. Всички имат такъв софтуер на компютрите си. Защо тогава да нямат на телефона си? Лошите новини са, че антивирусните програми за телефони са платени, но помагат значително, защото блокират много от вирусите.

6. Приставка на браузъра. За всеки браузър има приставка, която показва дали сайтовете, които ви излизат в търсачките, са безопасни. Дори директно да кликнете на линк, то приставката ще ви предупреди, че сайтът е опасен, и ще ви каже да продължите на собствен риск.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари