Олимпия Душева: Искам да защитя всички потърпевши състезатели!

5
Нов олимпийски скандал се задава в българския кану-каяк
Нов олимпийски скандал се задава в българския кану-каяк Снимка: Фейсбук

Нов олимпийски скандал се задава в българския кану-каяк

Пълна ревизия на дейността на Българската федерация по кану-каяк поиска пренебрегнатата за участие в Европейските игри в Краков състезателка Олимпия Душева в ново писмо до спортния министър Димитър Илиев. Каякарката дори използва думите "подло и задкулисно, без нито една селекция на 200 м с грабеж на моя труд и резултат" в документа, съобщава "България Днес".

Драмата е, че в дистанцията 200 м дъщерята на олимпийските състезатели от миналото Андриян и Огняна Душеви, е спечелила квота за участие в Краков, но е изпратена представителката от Русе. Повод за това решение на БФКК е второто място на Александра Михалишвили на селекция по време на старт от СК в Сегед през април, но той е на дистанцията 500 м.

В писмото се твърди, че от родната федерация по кану-каяк умишлено спират развитието на Олимпия. Лишават я от финансиране за подготовка и не изпълняват задълженията по договор да ѝ осигурят участие и екипировка за Международните състезания, след като на национални класификации тя е показала резултати по-добри от тези за златен медал на последното световно първенство в Канада 2022.

Огняна Душева сама финансирала подготовката и екипировката на дъщеря си, включително лодка и гребло."С това целенасочено и неправомерно решение Олимпия Душева да не участва на Европейските игри 2023 БФКК искат умишлено да не ѝ дадат право да има международни изяви през 2023 г., за да я изключат от финансирането по програмата за Олимпийските игри и да не ѝ позволят да се подготви за спечелването на квота за ОИ "Париж 24", на Европейското първенство и Световната купа, които са през 2024 преди Олимпийските игри", пише в писмото до министър Илиев.

При положение че Олимпия не участва в Краков, то майка ѝ ще настоява да ѝ бъдат възстановени парите, инвестирани до момента, за да ги реинвестира в олимпийска подготовка и участия в квалификации.

От родната федерация по кану-каяк показват документ, според който Олимпия Душева през тази година е участвала на едно-единствено състезание, на което се е класирала на четвърто място, а то не ѝ дава право на старт на Европейските игри. Селекцията е проведена в Сегед, като първа е Йоана Георгиев, втора остава Александра Михалишвили, а трета - Памела Иванова.

Председателят на БФКК и единствен наш спортист с две титли от една олимпиада Николай Бухалов обяснява пред "България Днес":

"Олимпия се е явила на едно състезание и е четвърта на дистанция 500 м. Знаем, че по едно време се подготвяше при майка си в Германия, където тя е треньор, но къде е сега, не знаем. Уж тренирала на Панчарево, но на състезания не се явява. Никой в ръководството няма нищо лично срещу Олимпия, все пак с майка ѝ сме били и съотборници. Огняна много добре знае, защото е минала по този път, че резултати трябва да се показват във всяко едно състезание, за да заслужиш мястото си в националния отбор".

От БФКК изпратиха до редакцията на "България Днес" и пълна справка с участията и класиранията на Олимпия Душева от 2016 г., когато се е състезавала при девойките, до днес.

Преди олимпиадата в Токио скандал стана и със Станилия Стаменова, която твърдеше, че ѝ е отказана подготовка, която иска да води сама. Случаят стигна до тогавашния спортен министър Красен Кралев, който осигури лично финансиране за Стаменова от ММС, но на най-високия форум тя записа едва 25-о място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    до 2
    Я пусни и ти един линк към „доказателството“, че в момента нищо не ме кара да ти вярвам.
  • 0
    2
    До тъпа и нагла кифла
    Това не е нейн клип и беше доказано , че е нарочно изпратен клипа е от 2020 година на момче което го даваха по БТВ ;)
  • 3
    1
    Тъпа и нагла кифла
    https://novini247.com/novini/olimpiya-dusheva-natsionalen-sastezatel-po-kanu-kayak-i-mnogokraten-shampion-na_4756764.html
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари