Окръжна прокуратура – Русе отчита увеличаване на досъдебните производства

0
На съд са предадени общо 779 лица, от които с влязла в сила присъда са оправдани само 13 лица
На съд са предадени общо 779 лица, от които с влязла в сила присъда са оправдани само 13 лица

На 29.03.2019 г. в град Русе се проведе годишния отчет за дейността на прокурорите от Окръжна прокуратураРусе и Районните прокуратури в гр. Русе и гр. Бяла.

Гости на отчета бяха заместникът на главния прокурор на Република България и ръководител на Върховната Административна прокуратура – г-жа Ася Петрова, завеждащия отдел „Надзор за законност“ към Върховната Административна прокуратура – г-н Виктор Малинов, г-н Свилен Цветков, прокурор в Апелативна прокуратура – Велико Търново. На събранието присъстваха Председателите на Окръжен съд – Русе – г-жа Искра Блъскова и на Административен съд – Русе – г-н Диян Василев. Участие взеха и ръководителите на всички разследващи органи.

Прокуратурите отчетоха увеличаване на броя на наблюдаваните през 2018 г. досъдебни производства с 18,3 %.

3681 броя от тях са били разследвани от разследващи полицаи; 374 броя от следователи; 7 броя от разследващи митнически инспектори и 5 броя лично от прокурор. Прокурорите са направили 109 искания за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняеми лица, от които 93% са били уважени от съда. Отчетено бе увеличение на делата за разпространение на наркотични вещества и за престъпления против личността.

Извършителите на всички умишлени убийства през годината са установени и задържани под стража. На съд са предадени общо 779 лица, от които с влязла в сила присъда са оправдани само 13 лица.

Прокурорите от Административния отдел при Окръжна прокуратураРусе са подали 27 протеста срещу Наредби на местните Общински съвети, които противоречат на закона и създават допълнителни задължения за гражданите. 26 от протестите са уважени и незаконните разпоредби са отменени от Административен съд – Русе, а по последния се очаква решение.

Гостите на събранието поздравиха прокурорите от съдебен окръг – Русе за добре свършената работа и им пожелаха успех и през настоящата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари