Окръжен съд - Русе отхвърли иска на агенция за недвижими имоти

1
Изцяло е отменено решението на Районен съд - Русе, с което клиент на агенция за недвижими имоти е бил осъден да заплати 1200 лева
Изцяло е отменено решението на Районен съд - Русе, с което клиент на агенция за недвижими имоти е бил осъден да заплати 1200 лева

Окръжен съд – Русе отмени изцяло решението на Районен съд - Русе, с което Б. Д. е бил осъден да заплати на „И.“ ООД гр. Русе сумата 1200 лв., представляваща уговорено възнаграждение по договор за посредничество, ведно с лихвите и 66 лв. неустойка за забава. 

В края на 2017 г. Б. Д. посетил офиса на агенция за недвижими имоти „И.“ в гр. Русе и заявил желанието си да купи къща. Страните сключили договор, по силата на който „И.“ ООД е поело задължението да търси предлагани за продажба недвижими имоти и да ги предоставя на клиента си за закупуване, вкл. като урежда и огледи на такива имоти срещу възнаграждение, дължимо съгласно условията на договора, както и да организира преговори при сключването на конкретна сделка и да подготви предварителен договор.

Агенцията е организирала огледи на три имота, а Б. Д. обяснил, че проявява интерес към един от тях и предложил цена за закупуването му. Свидетелят Н., работещ в агенцията, се свързал със собственика на имота, предал предложението, но последният отказал и до сделка не се стигнало. Не след дълго кандидат-купувачът видял обявата за същата къща в друг сайт и се обадил на посочения там телефон, осъществявайки връзка със съпругата на собственика, договорили цената и осъществили покупко-продажбата.

Агенцията за недвижими имоти предявила иск пред Районен съд – Русе, който бил уважен и Б. Д. бил осъден да заплати на „И“ ООД посочените по-горе суми.

Купувачът на имота обжалвал това решение и Окръжен съдРусе след преценка на доводите на страните и доказателствата по делото отмени решението на първоинстанционния съд, посочвайки, че извършените от посредника фактически действия /еднократно уреждане на оглед на имота и провеждане на телефонен разговор със собственика/ не дават основание да се приеме, че е осъществено посредничество от страна на агенцията за недвижими имоти при сключване на договора за покупко-продажба между Б. Д. и собствениците на имота, поради което не е налице основание същите да получат уговореното в договора възнаграждение.

„Няма нито доводи, нито доказателства посредникът да е участвал в преговорите между жалбоподателя и собствениците на имота, в резултат на чиито усилия и действия да е сключен предварителен, респективно окончателен договор, поради което на същия не се дължи възнаграждение на заявеното основание.“ – пише още в мотивите на съда.

Решението на Окръжен съдРусе не подлежи на обжалване и протестиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари