Окончателно: 1500 лева глоба за улов на две пъстърви

0
Лошата слука на пъстърва сполетяла М.М. през юли 2018 г. на река Камчия край Велики Преслав
Лошата слука на пъстърва сполетяла М.М. през юли 2018 г. на река Камчия край Велики Преслав Снимка: Дарик

Въдичар, уловил и задържал две балкански пъстърви с общо тегло 460 грама, трябва да плати 1500 лв. глоба.

Решението на Административния съд в Шумен от миналата седмица е окончателно, а солената санкция за рибаря М.М. е по Закона за рибарството и аквакултурите. Санкционираният първо обжалвал наказателно постановление на началник-отдел „Рибарство и контрол” Русе пред Районен съд във Велики Преслав, но той го потвърди, пише вестник Труд.

Сега пробвал пред последна инстанция, но пак неуспешно. Само разходите му се увеличават със 120 лв., които дължи за деловодни разноски на Агенцията по рибарство.

Лошата слука на пъстърва сполетяла М.М. през юли 2018 г. на река Камчия край Велики Преслав. В района било пълно с указателни табели, че пъстърва може да се лови, но само на принципа хвани и пусни обратно във водата.

Рибарят и негов роднина мятали въдици, точно когато в района преминал доброволен сътрудник на ИАРА и член на различни рибноопазващи организации. Защитникът на рибите първо се натъкнал на 9-годишния племенник на М.М., който се радвал на двете вече мъртви рибки в кофата. Като попитал детето кой ги е уловил, то чистосърдечно признало, че това са татко му и неговият придружител. Пред доброволеца М.М. се оправдал "Ама аз само две рибки хванах".

След това напразно опитвал да събори санкцията като прехвърли риболовния успех на племенника си. Магистратите не повярвали, че рибар е било детето, както и не признали нарушението за маловажно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари