Удължиха забраната за улов на есетрови риби с 5 години

1
Моруната, пъстругата и чигата са изключително редки и търсени най-вече заради скъпият черен хайвер
Моруната, пъстругата и чигата са изключително редки и търсени най-вече заради скъпият черен хайвер Видео: БНТ

Моруната, пъстругата и чигата са изключително редки и търсени най-вече заради скъпият черен хайвер

Есетровите риби са едни от най-застрашените видове и са защитени по силата на международни, европейски и национални законодателни актове. Затова забраната за техния улов в българската акватория на река Дунав и Черно море беше удължена с още 5 години от началото на тази година, съобщиха от БНТ.

Моруната, пъстругата и чигата са само част от най-познатите видове есетрови риби. Те са изключително редки и търсени най-вече заради скъпият черен хайвер. Затова и след съвместна заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министъра на околната среда и водите Емил Димитров забраната за техния улов у нас беше удължена. Затова настояват и редица научни институти и организации в страната. Съгласно заповедта при случаен улов на екземпляри от тези видове, те трябва да се връщат незабавно в съответния воден басейн, от който са уловени, независимо от тяхното състояние, уточняват от агроведомството.

Михаил Михайлов от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури обясни, че забраната е наложена отпреди 14-15 години от румънците, а ние сме се присъединили към техния мораториум за улов на есетрови риби.

"От ноември до края на април някъде тези риби влизат в устието на река Дунав и по цялата дължина на река Дунав респективно до Железни врата, докъдето не могат да преминат нагоре и хвърлят хайвера на определени места. Популацията им беше намаляла драстично. Сега, на базата на зарибяването, което извършваме - бяха пуснати около 40 000 броя руска есетра, миналата година беше пусната моруна, румънците също зарибяват, и се надяваме тази популация да се увеличи", каза Михайлов.

Той уточни, че цената на хайвера от руска есетра е около 500 евро на килограм, а на този от моруна - два до три пъти по-висока. Една моруна може да има между 30, 40, 50 и 60 килограма хайвер.

"Бракониерският улов на моруната е рисково начинание, защото наказанията са големи, глобите са големи, подлежат и на досъдебно производство лицата, които бъдат задържани да извършват такъв улов, и няма гаранция, че в тази моруна хайверът ще е качествен, природата преценява кога да пусне зрелия хайвер", допълни Михайлов.

Все повече рибари приемат положително въведените ограничения, тъй като на практика те спомагат за запазването на биоразнообразието в река Дунав.

Заради противоепидемичните мерки днес няма да има тържествена церемония за Богоявление в Русе. Въпреки това обаче съвсем наблизо тук от един от понтоните по-късно днес ще се проведе традиционният ритуал по спасяването на кръста във водите на река Дунав, като организацията е на Русенската митрополия, а броят на участниците ще бъде ограничен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Пешо, събуди се, бе! Обедна почивка е!
- Вървете без мен, днес няма да почивам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари