Ограничиха производството на "Монтюпе"

0
Извършено е пломбиране на инсталациите за каруселно леене на алуминий
Извършено е пломбиране на инсталациите за каруселно леене на алуминий Снимка: БГНЕС

Експерти на РИОСВ – Русе съвместно с представители на Областната администрация и Община Русе изпълниха разпоредителната част на заповедта за налагане на принудителна административна мярка на „Монтюпе“ ЕООД.

Извършено е пломбиране на инсталациите за каруселно леене на алуминий – Карусел № 7 и Карусел № 8, като е блокирано управлението на роботите за дозиране и леене на течен метал.

За извършените действия е съставен констативен протокол, връчен на ръководството. В срок до 25 ноември операторът следва да изпълни втората разпоредителна част от заповедта, като постави плътна преграда между производствени халета № 2 и № 3.

Така трето хале ще бъде затворено, каквото е наложеното наказание на "Монтюпе". Наложената принудителна мярка е валидна до планиране и изпълнение на мерките за привеждане дейността на дружеството в съответствие с условията в комплексното разрешително, свързани с пълното обхващане на емисиите в работните помещения, с цел ограничаване на неорганизираните емисии и разпространение на интензивно миришещи вещества извън площадката.

Мярката беше наложена заради продължаващото системно замърсяване на въздуха от "Монтюпе", след като вече заводът бе глобен за същото нарушение с 500 000 лева. От "Монтюпе" обжалваха паричната санкция в съда, но отново бе установено изпускане на неорганизирани емисии, този път от противопожарни клапи.

Така се стигна до решението едно от трите халета да бъде затворено.

Иначе днес (16 ноември) доста изненадващо имаше "учение" в завода и заради него първоначално длъжностните лица не бяха допуснати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари