Екоинспекцията затвори две производствени линии на „Монтюпе“

3
Новината беше посрещната с известно удовлетворение от организаторите на протестите „Русе иска да диша” – Владислава Гарвалова и нейният съпруг Петър Костов
Новината беше посрещната с известно удовлетворение от организаторите на протестите „Русе иска да диша” – Владислава Гарвалова и нейният съпруг Петър Костов Видео: БНТ Русе

Екоинспекторите от Русе затвориха две производствени линии в завода, сочен за основен замърсител на въздуха в града.

Мярката беше предприета след като миналата седмица те написаха акт на предприятието, предаде БНТ. След заканите от миналата седмица екоинспекторите днес влязоха в завода за авточасти,заедно с представители на областната администрация и община Русе и изпълниха заповед за пломбиране на две от инсталациите за каруселно леене на алуминий.

Те блокираха и управлението на роботите, които дозират течния метал. Съвпадение или не, това става в деня, в който Световната здравна организация отбелязва световния ден на Хроничната обструктивна белодробна болест и близо 30 години след първите екопротести в Русе срещу хлорните замърсявания.

Точно в 10 часа сутринта служителите на регионалната екоинспекция в Русе пристигнаха пред завода за авточасти, който се сочи за основен източник на неприятните миризми. Те обаче чакаха повече от час, за да влязат в предприятието. Оказа се, че предприятието точно в този ден и час провежда някакво обучение. Както се разбра по-късно от неофициални данни, то е било противопожарно. А за медиите остана странната гледка на чакащите еко инспектори на фона на стотиците работници, които бягаха по плаца на завода. Камери в предприятието не бяха допуснати, но акцията беше достатъчно мащабна и живописна и от разстояние.

Все пак малко по-късно еко специалистите бяха допуснати в предприятието. А мисията им беше да свършат това, за което се заканиха миналата седмица в петък – да затворят две леярни инсталации и роботите, които ги обслужват. И не само това – наложените от екоинспекцията мерките ще останат валидни докато от завода не изпълнят мерките за привеждане на дейността си в съответствие с условията в комплексното разрешително, свързани с пълното обхващане на емисиите в работните помещения, които не трябва да изтичат извън площадката.

Новината беше посрещната с известно удовлетворение от организаторите на протестите „Русе иска да диша” – Владислава Гарвалова и нейният съпруг Петър Костов.

„Това е за доброто на всички, на работещите в предприятието да им се осигури по-нормална работна среда. И трябва, въпреки тези наложени санкции, постоянен контрол от тук нататък, за да се види дали това е причината, дали няма други цикли от производства, които на пръв поглед не са били видни“, каза петър Костов

„Всъщност, това което коментирахме на среща с министър Василева, за да има спокойствие у гражданите и реално – те трябва да си поставят електронно табло, което да показва реално какво се изхвърля във въздуха. Това е стъпката, която МОСВ ще направят”, каза Владислава Гарвалова.

Преди по-малко от 30 години в Русе се надигна първата вълна от протести срещу мръсния въздух. Тогава русенци се бориха с хлора, който изпускаше голямо предприятие в Гюргево. Днес никой не може да каже до колко тези хлорни замърсявания са повлияли сериозно върху здравето на русенци, но е факт, че стотици семейства се изселиха от града заради хлора. Никой не може да потвърди и че въздухът, с миризма на бакелит, който сега дишат хората, няма да доведе до сериозни оплаквания след години. Доктор Николай Колев е началник на отделение в областния диспансер за белодробни заболявания. Казва, че е важно и трябва задължително да се разбере, какви вещества има във въздуха на Русе.

„Съставът на замърсителите определя тяхното вредно влияние. Едно е най-простите вещества, които предизвикват само дразнещо действие, друго е тези които имат канцерогенен ефект и друго са по-силните химикали, които водят до разрушаване на нормалната лигавица на дихателната система и до хронични и белодробни заболявания“, каза д-р Николай Колев.

За Владислава Гарвалова и Петър Костов също е важно да се разбере какво съдържа въздухът на Русе. Най-малкото защото, както и при хлорните замърсявания, така и сега, е възможно десетки семейства да напуснат града и да се изселят, за да спасят децата си от отровите. Семейството също прави планове да се изнесе от града.

„Ако видиме че няма да има резултати ще я направим тази стъпка, защото проблема във въздуха на Русе, той е сериозен за такъв прекалено голям град, прекалено близко разстояние до индустриалната зона”, каза Петър Костов.

„Аз съм лично засегната чрез моя син, направи астматичен бронхит, който се изявява като кашлица. Факторите са много – автомобилен трафик, други предприятия. През нощта той е отровен”, каза Владислава Гарвалова.

Екоспециалистите ще продължат да следят развитието на казуса, още повече че днес със затварянето на двете леярни на завода е бил връчен констативен протокол в срок до 26 ноември да изпълни втората част от заповедта – да се постави плътна преграда между две от производствени халета.

От ПР агенцията, която обслужва завода днес казаха за БНТ 2, че в момента събират информация и ще ни я предоставят когато имат възможност за това.

Междувременно фирмата обжалва пред административния съд и санкцията от половин милион лева наложена от екоинспекторите и делото за това започна вчера.

А днес районната прокуратура в Русе удължи с още два месеца срока, в който ще събере данни и ще се произнесе по досъдебно производство, срещу неизвестен извършител, за това кой замърсява въздуха и създава с това опасност за хората. В хода на проверката бяха изискани документи от екоинспекцията за извършените до момента замервания на чистотата на въздуха. Какво още ще установят от прокуратурата, предстои да разберем.

И за финал, само преди 3 дни излезе и препоръка на експертите от Българската академия на науките, които проверяваха на място обстановката в завода по настояване на Областния управител Стефко Бурджиев. Те препоръчват да се обособят складове за готовите пясъчни сърца и употребените вече такива, помещението да се вентилира и отработеният въздух да се подава в инсталациите на машините.

Това, което всички русенци искат, да стане ясно е какви са веществата, които се носят във въздуха в Русе и колко са отровни те. Изпратихме запитване по въпроса до екоминистерството преди 6 дни, но все още очакваме отговор. Ще продължим да следим казуса.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари