Очаква се шоково увеличение на цената на водата в шест населени места, сред тях и Русе

0
КЕВР предлага увеличение на цената на водата между 15 и 45% алармира Изправи се. БГ
КЕВР предлага увеличение на цената на водата между 15 и 45% алармира Изправи се. БГ

Изправи се.БГ алармира за шоково увеличение цената на водата от 1 юни

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага увеличение на цената на водата между 15 и 45% за Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово, Троян и Сапарева баня още от 1 юни 2022г. За това предупреждават от гражданската платформа Изправи се.БГ с лидер Мая Манолова, изпратена до медиите.
Регулаторът е насрочил открити заседания и обществени обсъждания за 9 май за 5 ВиК оператори – Троян, Плевен, Велико Търново, Русе и Габрово след като на 28 април в условията на нелегалност КЕВР проведе открити заседания и обществени обсъждания на бизнес-плановете за 2022 г.-2026 г. на ВиК Монтана и Сапарева баня. Припомняме, че интернет сайтът на Комисията не работеше за почти две седмици при разглеждането на предложенията за цените на водата в Монтана и Сапарева бяна и гражданите не бяха информирани за тези обсъждания. Включително заявили участие граждански организации и граждани при предишното насрочване на общественото обсъждане през декември не бяха информирани за провеждането на публичното дискутиране на цените на водата в тези населени места.

Сега КЕВР предлага цената на водата за Плевен да бъде 4,00 лв/куб.м., Монтана – 3,83 лв/куб.м., Русе -3,85 лв/куб.м., Велико Търново 3,46 лв/куб.м, Габрово 3,40 лв/куб.м., Троян 2,46 лв/куб.м.  и Сапарева бана 1,05 лв./куб.м. Предвиденото увеличение в цената на водата към края на 5-годишния бизнес план е между 70-95% за четирите областни ВиК-та.

Във връзка с това Изправи се.БГ са изпратили 6 искания към институциите относно спиране приемането на бизнес планове на ВиК операторите за 5 години напред. Такива решения и законопроекти от Изправи се внасяха и миналата година в предишните Народни събрания. Според гражданската платформа 5-годишния срок за бизнес плановете на ВиК-тата е твърде дълъг и води до липса на възможност за правилно прогнозиране и планиране, липса на контрол над изпълнението на бизнес-плановете и в резултат се постига единствено повишаване цената на услугата без чувствително подобряване на качеството и намаляване общите загуби във водопреносната мрежа.
От гражданската платформа държат КЕВР да представи отчет за изпълнението на бизнес плановете на ВиК дружествата за изминалия петгодишен период, за да се види степента на изпълнение на приетите планове и до колко повишената цена на водата след приемането им е довела до подобряване качеството на водоснабдителната услуга.
От Изправи се.БГ настояват също за гарантиране достъпна социална цена на водата за всички граждани за първите 3 куб. м. вода на всеки гражданин, каквато е практиката в европейските страни, за нов начин на определяне на социалната поносимост на цената и за осигуряване на „водни помощи“
 
Изправи се.БГ  отправя искания до институциите. Политическата формация настоява Народното събрание да вземе следните решения и изменения в съответните закони:

1.1 До приемането на нов закон за ВиК да се спре одобряването на бизнес-плановете на ВиК операторите за периода 2022 г.-2026 г. от КЕВР.

  1.  До влизането в сила на новия Закон за ВиК, КЕВР да има право да изменя цените на ВиК услугите за период от  една година  с процента на инфлация, изпълнението на показателите за ефективност  от ВиК операторите, разходите за инвестиции, както и изпълнението на приходите, разходите и възвращаемостта на съответната ВиК услуга за 2020 г. и 2021 г.  Утвърдените показателите за ефективност от КЕВР за 2020 г.  и 2021 г. са: качеството на питейната вода, налягане във водоснабдителната система, рехабилитация на водопроводната мрежа, събираемост и изграждане на водомерното стопанство.
  2. Да поиска  от КЕВР  в срок от един месец  да представи  Отчет за изпълнението на одобрените бизнес-планове за периода 2017 г. -2021 г. на ВиК операторите  и анализ за състоянието на ВиК сектора към края на 2021 г.
  3. Да поиска Правителството да представи публичен отчет  за изплатените компенсации за цените на електрическа  енергията на всеки ВиК оператор за периода от 1 октомври 2021г. до 30 април 2022 г
  1. В най-кратък срок Народното събрание да приеме нов Закон за ВиК, с който да бъдат решени някои от основните проблеми на населението – осигуряване на 3 куб.м вода на месец на всеки човек на достъпна цена, нов начин на определяне на социалната поносимост на цената на ВиК услугите, осигуряване на т.нар. „водни“ помощи за населението и непрекъснат достъп до ползване на качествена питейна вода във всички населени места.  Настояваме  бизнес плановете на ВиК операторите да бъдат одобрявани за срок не по-дълъг  от 3 години, като при утвърждаването на цените на ВиК услугите за съответната година   да се отчита и изпълнението на всички показатели за качество от ВиК операторите от предходната година.
  2. Министерството на регионалното развитие и благоустройство и „Български ВиК холдинг“ ЕАД, в качеството си на собственик на повечето ВиК оператори в страната  да предприемат незабавни действия и да осигурят  изпълнението на подписаното споразумение от 21 януари 2021 г. с  НБС „Водоснабдител“ –КНСБ  за увеличение на заплатите  и осигуровкити на работещите в сектора с 15% на година.

 
Българското население не е в състояние да поеме новия ценови шок с увеличението на цената на водата заради бездействието и немощта на Правителството да взема навременни  и адекватни решения за управлението на ВиК сектора в условията на няколко кризи.
Всеки човек има право да ползва качествена питейна вода на достъпна цена и задължение на Правителството да му я осигури.
Предупреждаваме, че новият ценови шок с увеличението на цената на водата е нов проинфлационен фактор в страната, което ще доведе до ново увеличение на цените на основните хранителни продукти.
“ посочват от Изправи се.БГ
 
Таблица с предвидените увеличения на цената на водата за следващите 5 години в бизнес плановете на ВиК дружествата можете да видите тук

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    6
    Spermaman
    Водата е важна, ама HATO по-важно. Затова за нови тръби пари няма, а за стари самолети пари има. Както е и важно да храним чужди войски на бг земя. Така хубаво да хапнат хората, да пийнат, па после да поебат за наша сметка.
  • 6
    5
    112
    Савата не смеят да го пенсионират ,а той от 25 годишен е за затвора ! Каква промяна ,като не почнат от него ! Цялото ВИК -Русе ,не смее да въкне ! Оял се е като свиня за Коледа ! Това е човек без очи и съвест !
  • 14
    4
    Елизабет
    Водоснабдяването на една държава не е ли стратегически елемент от нейното съществуване ? Защото по света се водят войни точно за питейна вода. И не е ли редно държавата България да пази водоснабдяването си от мародерство ? Водоизточниците на една държава са стратегически ресурс и е редно тя да ги управлява иначе отива по дяволите. Това ли искат управляващите ?
  • 8
    3
    Няма
    Защо Манолова не изиска тези неща при повишаването на цената на тока на свободен пазар, защо не предложи социално ореантираните дружества като ВиК оператори, училища и детски градини да бъдат на регулиран пазар на електро енергия, а сега иска и иска. Как да се повишат заплатите във ВиК сектора, след като приходите стигат за плащане на сметките за ток газ и осигуровки. Айде стига глупости, стига сте се занимавали само с това което ви е изгодно. Свършете някаква смислена работа. Манолова плашташ ли си сметката за телефон, като цените се покачиха с 70%за последните 3 години?
  • 18
    2
    Qqq
    ВИК Русе не бяха ли със загуби на вода по трасето 45%? На някои места в България загубите стигат до 85%. Това е вода, която изтича през дупките в тръбите, но в сметката влиза. За това ли искате увеличение? Защото години наред само крадохте, без да си оправите загубите?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари