Обявяват наградите в ХІ Международен конкурс за екслибрис

0
През 2015 Международният конкурс за екслибрис се организира под патронажа на Министъра на културата Вежди Рашидов
През 2015 Международният конкурс за екслибрис се организира под патронажа на Министъра на културата Вежди Рашидов

Днес, 30 септември, от 11.00 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе ще се състои официалната церемония, по време на която ще бъдат обявени резултатите от Международния конкурс за екслибрис, който тази година е под мотото „Еx Libris – Ex Hereditate“. В рамките на събитието ще бъде открита и изложба с творби на участниците в конкурса.

През 2015 Международният конкурс за екслибрис се организира под патронажа на Министъра на културата Вежди Рашидов, съобщават от РБ "Любен Каравелов".

Тази година свои творби са изпратили 158 автори от 31 държави. Най- много са творците от Турция, Унгария и Аржентина. За първи път в историята на конкурса има участници от Египет и Финландия. Сред творците през 2015 са и носителите на Голямата награда на конкурса през изминалите години:

Пламенко Ченгич от Хърватия, Такао Сано от Япония, Снежана Кезеле от Сърбия и Елеонора Гершанович от Германия. Най-младите петима участници са на 11 години и са възпитаници на Унгарско-английско езиково училище в град Нирбатор, а най-възрастният - е 85-годишният словенски график Арпад Саламон.

През 2015 година председател на журито на конкурса е проф. Божидар Йонов - Преподавател в Националната художествена академия, и членове: проф. Светослав Кокалов - Ректор на Националната художествена академия, Иван Токаджиев - Художник;

Иван Иванов-Йоаний - Художествен консултант на Графичния кабинет на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Владислав Атанасов – Председател на Постоянната комисия по култура и религиозни въпроси при Общински съвет Русе и Ива Чавдарова – Началник отдел „Култура“ при Община Русе.

През 2015 г. Международният конкурс за екслибрис се осъществява с финансовата помощ на Община Русе по Програма „Култура“ за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата, съобщават още от РБ "Любен Каравелов".

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари