Обявиха Рамазан Байрам за "национален празник" в Гоце Делчев

0
20 училища хлопват вратите, а институциите са в ступор
20 училища хлопват вратите, а институциите са в ступор Снимка: БГНЕС / Архив

Пред сложен казус бе изправен регионалният инспекторат по образованието в Благоевград, както и образователното министерство.

Над 20 училища в Гоцеделчевско, които се посещават от деца, българо-мохамедани, искат да обявят утрешния ден за неучебен, пише Struma.com.

Учениците няма да учат заради големия религиозен празник Рамазан Байрам, който започва на 15 юни. Това провокира протеста на останалите деца и родители, които заради празника на връстниците си, също няма да ходят на училище. Директорите са в ступор от създалата се ситуация и е поискана намесата на РУО - Благоевград, откъдето пък питат спешно Министерството на образованието.

По закон денят е учебен и никой, освен образователното министерство, няма право да отменя учебни занятия, денят не е национален празник, за да се прибегне до такива действия, казаха от инспектората по образованието, откъдето чакат и разпореждане на министерството.

Директорите на училищата също не могат да вземат еднолично решение и така този казус оплете институциите в нонсенс въртележка. Ще учат ли децата в 20-те училища, кой ще поеме отговорността, ако децата ги разпуснат, предстои да видим!

Източник: Struma.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари