Обвиняват "Ел Би Булгарикум" в чистки и порочни практики

0
Бивши директори на държавния млекопреработвател сигнализират, че дружеството престъпва закони и сключва съмнителни договори
Бивши директори на държавния млекопреработвател сигнализират, че дружеството престъпва закони и сключва съмнителни договори Снимка: Facebook

Бивши директори на държавния млекопреработвател сигнализират, че дружеството престъпва закони и сключва съмнителни договори

Обвинения за чистки и порочни практики отново застигнаха държавния млекопреработвател "Ел Би Булгарикум". Двама наскоро уволнени директори дадоха днес пресконференция, на която сигнализираха, че сегашното ръководство на дружеството престъпва закони и сключва съмнителни договори. И това се случва не без знанието и съдействието на шефа на Държавната консолидационна компания Иван Зангочев и на министъра на икономиката Богдан Богданов.

Някои от обвиненията засягат пряко потребителите на продукцията на "Ел Би Булгарикум". Държавната фирма за производство на мляко и млечни продукти е единствената в страната, която държи щамовете за производство на закваските с лактобацилус булгарикус, и през годините се е наложила като еталон за качество и работа само с български суровини.

"Въпреки обещанията за прозрачни процедури за избор на доставчици на сурово прясно мляко, компанията по неясни критерии избира търговци и пренебрегва фермерите", каза Даниела Христова, която допреди месец е била търговски директор на "Ел Би Булгарикум". Тя обяви, че компанията отново е прибягнала до услугите на доставчика "Милки био груп", станал известнен като вносител на мляко от Унгария. В началото на тази година предишен шеф на "Ел Би Булгарикум" - Николай Маринов, обяви, че е бил уволнен, защото тогавашното ръководство на ДКК, включително и министъра на икономиката Никола Стоянов, са му оказвали натиск да работи с тази фирма, а той е отказал.

"До края на годината "Ел Би Булгарикум" трябваше да регистрира киселото си мляко и саламуреното си сирене със знака "Защитено наименование на произход". Той бе одобрен за тези два млечни продукта през юли 2023 г. от Европейската комисия. За разлика от Българския държавен стандарт (БДС) новият стандарт ЗНП налага още по-строги изисквания към производителите и гарантира, че те са произведени само от български суровини, докато БДС допуска българско кисело мляко да се прави с вносно мляко", заяви Христова.

Според нея обаче сегашното ръководство на държавната млекопреработвателна компания, както и ДКК, не смятат да регистрират двата си най-търсени на пазара продукта - кисело мляко и бяло саламурено сирене. Причината според Христова е обслужване на частни интереси на вносители на мляко от Европа. Христова твърди, че "Ел Би Булгарикум" би трябвало да спре да произвежда "българско кисело мляко" и "бяло саламурено сирене", ако не регистрира знака ЗНП.

КОНТРА

"Тези твърдения не отговарят на истината", коментира изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Ивайло Лилов, цитиран от вестник "СЕГА". Той подчерта, че използването на сурово прясно мляко с произход България е неизменна политика на дружеството.

"Всеки един от нашите доставчици - независимо дали е производител или търговец, гарантира произхода на суровината по две направления - веднъж през договорните отношения и втори път с лична декларация, с което той носи лична отговорност за неспазване на изискването. От доставчиците се изисква да осигуряват суровина с български произход, без външни примеси, без добавени консерванти, емулганти, сухи млека и каквото и да било. Те трябва да ни предоставят и документацията за произхода на съответната доставка, а ние правим насрещни проверки", обясни Лилов.

По отношение на новия стандарт "Защитено наименование за произход" изпълнителният директор разясни, че единствената разлика с действащия в момента БДС е по отношение на фуража, с който се хранят животните. ЗНП изисква поне 80% от фуража да бъде произведен в България и да се докаже. Няма друга разлика, нито за суровината - тя и по БДС трябва да е изцяло с български произход, нито в закваските, нито в технологичния процес, казва Лилов.

Той признава, че към този момент за "Ел Би Булкарикум" ограничението по отношение на фуража е пречка да се произвежда кисело мляко и сирене със знака ЗНП. "Това обаче зависи от производителите и доставчиците и ние се съобразяваме с тях", каза Лилов.

Всеки месец държавното дружество провежда открити процедури за избор на доставчици на сурово мляко за следващия месец, с цел по-лесно да актуализират цените, казаха от дружеството. Обикновено в процедурата участвали десетина компании и фермери, които се конкурират, за да влязат в графика. "Действително предния месец в процедурата се включи с три доставки и въпросната компания "Милки био груп", но като всички останали, тя също гарантира българския произход на суровината", увери Лилов.

Все още няма решение дали новият стандарт ЗНП ще замени БДС. Към Агенцията за акредитация е открита процедура за отмяна на БДС за двата млечни продукта, като в момента се събират различни становища. Няма срок, в който агенцията трябва да вземе решение, очакванията процедурата да се проточи във времето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари