Общински съветници отказват да намалят заплатата си

0
Само 4-ма гласували със "за", останалите 9 се "въздържали". Мотивът на несъгласните е формален
Само 4-ма гласували със "за", останалите 9 се "въздържали". Мотивът на несъгласните е формален

Общинските съветници в Сапарева баня отхвърлиха предложение на техен колега от местна коалиция да намалят заплатата си от 400 на 50 лева и така да помагат на бюджета, съобщиха от администрацията.

Само 4-ма гласували със "за", останалите 9 се "въздържали". Мотивът на несъгласните е формален - докладната записка с предложението не била обсъждана в бюджетната комисия. Предложението ще влезе за разглеждане на следващ етап - неясно кога, предаде BNews.

В Трекляно пък, чието население вече е под 500 жители в 19 села, кметът Радко Петрунов предложил месечното възнаграждение на 11-те съветника да не е 70% от средната брутна заплата за администрацията, както досега, а 55%. Но и това не е прието с "измъкването" предложението да влезе за обсъждане с новия бюджет на общината, което ще стане на заседание в средата на февруари т.г. Така в треклянския минипарламент продължават да взимат по 370-380 лева - чисти.

Въобще не мина и идеята на кмета на Кюстендил Петър Паунов /Дясна коалиция/, внесена още преди Нова година, съветниците да взимат заплата от 1 стотинка.

"За" бяха само 17 от общо 37 съветника, дори самата кметска коалиция от 19 съветника не я подкрепи изцяло. Мотивът за отхвърлянето беше, че предложението не е издържано откъм критериите на НАП и НОИ. Оказва се, че съветниците са в трудови правоотношения - 60 % за работодателя, 40 % за служителя. Ако получават по 1 стотинка възнаграждение, ще се наложи съветниците да довнасят осигуровки в края на годината и подлежат на данъчна ревизия, поясниха финансисти.

Източник: BNews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари