Общините ще плащат за ремонт на болниците

0
Такъв вариант обмислят в здравното министерство, каза зам.-министърът Бойко Пенков
Такъв вариант обмислят в здравното министерство, каза зам.-министърът Бойко Пенков Снимка: БГНЕС

Здравната каса планира и по-строги мерки за контрол върху онколекарствата.

Общините да се задължат със закон да покриват разходите на болниците си за ремонт и апаратура. Такъв вариант обмислят в здравното министерство, каза зам.-министърът Бойко Пенков, предаде 24 часа.

Според него много общински болници използват парите, които получават от клинични пътеки, именно за обновяване. А средствата се отпускат, за да се възстановят разходи за лечение на пациентите. Оттам идва и недостигът, който общините могат да поемат, уточни Пенков.

“Както ние искаме да поемем ангажимент за болниците, на които министерството е принципал, така общинските съвети и кметовете трябва да поемат реален ангажимент към общинските болници”, мотивира предложението той.

Това не бива да става, защото общинските болници обслужват 2 млн. от населението и заемат 2/3 от територията у нас, възрази д-р Нигяр Джафер от ДПС.

Проблемите бяха обсъдени и в парламентарната здравна комисия в четвъртък. Исканията на общинските болници за целева субсидия от 30 млн. лева, увеличение на клиничните пътеки и облекчаване на медицинските стандарти остават като ангажимент към тях.

“Това, което очакваме, е да започне дебат за цялостна промяна в системата и тя да бъде реформирана в спешен порядък”, заяви д-р Неделчо Тотев, председател на сдружението.

Между 145 и 152 млн. лв. ще получат болниците през първите три месеца на тази година, докато влезе в сила новият рамков договор, реши вчера надзорният съвет на здравната каса.

“Разпределението ще осигури спокойствие в системата. Зимните месеци са по-натоварени откъм дейности заради грипните заболявания и болниците ще могат да разчитат на малко повече пари. Освен това до април те могат да прехвърлят неизразходвани средства за следващия месец”, каза Жени Начева, зам. здравен министър и председател на надзора.

По-строги мерки за контрол върху разходите за онколекарства и за интензивно лечение обсъдиха още надзорниците на НЗОК. В двата сектора редовно се отчита висок ръст на похарчените средства, затова се обмисля въвеждане на прогнозни стойности. Превишаването им ще води до проверки. Пациентите няма да пострадат от това, увери Начева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари