Общината Русе ще финансира предизвикателството на Теодор Цветков по река Самара

1
Сумата, необходима за неговото участие в състезанието, е 8 000 лв.
Сумата, необходима за неговото участие в състезанието, е 8 000 лв.

Сумата, необходима за неговото участие в състезанието, е 8 000 лв. 

Общинският съвет при единодушно предложението за финансова подкрепа на Теодор Цветков, който е предприел поредното предизвикателство – да преплува р. Самара в Русия. За целта ще са необходими финансови средства, които Общината ще осигури като сключи договор за спонсорство с младия русенец.

Теодор Цветков израства, учи и тренира именно в Русе, като от дете той инвестира времето си в различни благотворителни каузи и инициативи.

Пътят на Доброто започва през 2017 г. с Фондация „Александър Русев“ на Илиян Русев – Скури, където Теодор подпомага цялостната дейност по водна рехабилитация на деца с умствени и физически увреждания.

Сред най-големите успехи на Теодор Цветков са преплуване на разстояние 10 км с една ръка, с което той поставя рекорд на Гинес. Следва преплуване 50 км с вързани крака - тогава Теодор прави 3000 дължини на басейна на Спортното училище в рамките на 16 часа – до момента не е регистрирано такова постижение. През 2019 г. Теодор преплува 32 български езера, разрешени от Министерството на Околната среда и водите, в рамките на 1 месец. В края на същата година русенецът печели златен медал от Международното състезание по ледено плуване в Чехия, а през следващата 2020 Теодор се връща с две трети места от Световното по зимно плуване в Словения.

Постиженията не приключват до тук. В началото на обявенто извънредно положение в страната, Теодор и брат му близнак Валентин Цветков, изразяват подкрепата си към медиците и хората на първа линия, борещи се с COVID-19, като изминават 750 км в рамките на денонощие. Три месеца по-късно братята се включват в още една благородна инициатива, този път на UNICEF България – Вланетин изминава 280 км с бягане, а в същото време Теодор плува в езерото „Липник“ разстоянието от 220 км.

Всички инициативи и каузи, в които Теодор Цветков е вземал участие, са с благотворителен характер. За всички тях той е търсил спонсори и начини да финансира своето участие и представяне. Многократно той самият е споделял, че добрите дела не могат да бъдат сравнявани и зад всяка кауза стои човешки живот. Той вярва, че Бог е с него и го пази всеки път, когато е във водата. Доказателство за това са и четирите пъти, когато Теодор е изваждал Богоявленския кръст от р. Дунав – през 2016 г., 2018 г., 2020 г., 2021 г., а през 2018 г. – от водите и на р. Варда в Македония.

Младият русенец мечтае да направи светът едно по-добро място за живеене и чрез своите дела иска да покаже на другите, че това е възможно. Малко известен факт е, че Теодор е постигнал своите успехи, благодарение на самия себе си – до него не са заставали треньори или учители, които да го напътстват и подкрепят.

През 2021 г. дойде моментът всички ние да подкрепим Теодор Цветков и да му покажем, че той не е сам. Защото не само Русе, дори не само България, а целият свят трябва да узнае, научи и разбере за делата на нашето момче, което чрез много труд, усилия, лишения, търпение, упоритост, воля и дух е стигнал до този етап в живота си.

Сега е времето, в което можем да докажем, че сме единни.

Следващата цел на Теодор е да преплува р. Самара в Русия, дълга 181 км. Състезанието е на етапи и продължава 5 дни. Плуването започва на най-дългата крайбрежна алея в Европа, където участниците стартират плуването си на 100 мили (181 км). Всеки ден те плуват по реката разстоянието от 22 мили. Всяка вечер, след като приключат с плуването, състезателите остават на дивите острови в подножието на планините. Те се борят да приключат успешно това ултра състезание, защото водите са непредсказуеми и крият много опасности като силни течения и метеорологични промени. Теодор ще се впусне в поредното предизвикателство, за да подкрепи световната кауза за справяне с един от най-големите проблеми на нашето време - глобалното затопляне.

За успешното си представяне и в това предизвикателство Теодор Цветков се нуждае от сериозна подготовка, която е обвързана с финансови средства.

По време на състезанието Теодор ще бъде придружен от брат си Валетнин Цветков, като разходите са за двамата, с изключение за разходите за подготовка.

Сумата, необходима за неговото участие в състезанието, е 8 000 лв. В нея влизат разходите за такса за участие, неопрен, самолетни билети, виза, ПСР тест, транспорт, настаняване и спане.

Важно е да се отбележи, че първата награда в това състезание не е парична. За победителят има медал и купа, както и повод за гордост и слава с постигнатите резултати. Теодор Цветков желае да бъде пример за подрастващото поколение, както и за всички останали, защото според него всеки има нужда от мечти, които да следва и да постига.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари