Общинари даряват заплатите си?

0
Който вземе заплата, никой не дава, скептични са избирателите
Който вземе заплата, никой не дава, скептични са избирателите Видео: Нова телевизия

В разгара на предизборната кампания четирима бизнесмени във Варна си направиха шега, като поставиха билбордове със заявка, че не желаят да са общински съветници.

Покрай шегата обаче те призоваха мераклиите за местния парламент да даряват заплатите си за различни социални каузи, припомня Нова телевизия.

Вчера беше първият работен ден на новия Общински съвет във Варна.

Съветниците се заклеха да работят за хората, а ние ги питахме готови ли са да приемат предложението да го правят без заплащане?

Клетвата важи за следващите четири години. А още преди да бъде положена, четирима бизнесмени излязоха с предложение към 50-те и един общински съветници.

Конкретно за Варна, Общинският съвет има годишна заплата от 650 000. За един мандат прахосват 2 млн. и 600 хиляди. Ако те сами обяват, че биха си дарили заплати,

ще ги обвинят в популизъм, затова ние им подаваме ръка на всички тези достойни варненци, които искат да бъдат общински съветници. Нека даряват заплатите си”, коментира Николай Димитров.

Съветниците с натрупан стаж обаче не приемат подадената ръка от раз.

„Въпрос на решение на всеки един общински съветник какво да прави с възнаграждението си предвид факта, че то е лично. Няма как съветът да вземе решение да си дарява целият съвет заплатата, както направиха колеги, може би, в Кюстендил, ако не се лъжа”, коментира Тодор Балабанов, председател на ОбС-Варна.

Според най-възрастния съветник - 74-годишния Ганчо Ганев, всеки труд трябва да се заплаща -  така било по Конституция.

Все пак коства нерви, напрежение, всеки труд трябва да има заплащане. Аз съм пенсионер и то учител-пенсионер, представяте ли си каква е пенсията на учителите, особено пенсионирани през 2002 година?”, попита Ганчо Ганев.

Най-младият съветник – 23-годишният Борислав Нанков, смята, че първо трябва да съгласува мнението си с групата. Иначе иска да е пример за младите хора.
„Да ги нахъсам, да ги амбицирам, нека работят не само за благото на хората, а и на страната. Разбира се, трябва да има някакво заплащане, но това, мисля, че може да се уточни. Готов съм да дарявам част от заплатата”, категоричен е Борислав Нанков.

Избирателите обаче са скептични към това обещание:
Който вземе заплата, никой не дава. Това са хора, които за пръв път се докосват до властта и парите трябва да отидат за лично ползване”, обясни Пенко Жеков.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари