Община Русе става собственик на рушаща се сграда

0
Имотите по улица „Александровска“ № 29 са неизползваеми от около 10 години
Имотите по улица „Александровска“ № 29 са неизползваеми от около 10 години Снимка: Dunavmost

Имотите по улица „Александровска“ № 29 са неизползваеми от около 10 години.

Община Русе ще се сдобие със собствеността на стара рушаща се сграда, паметник на културата, със съгласието на министър Красимир Вълчев, тъй като зданието е собственост на МОН, става ясно от докладна на кмета Пламен Стоилов, предаде 24 часа. 

Имотите по улица „Александровска“ № 29 са неизползваеми от около 10 години, последното им предназначение е било „Дом на учителя“.

Сградите са в много лошо състояние и се нуждаят от основен ремонт, за който са необходими значителни финансови средства. Помещенията са с изронени мазилки, а дървената дограма е силно износена и деформирана. Инсталациите - ВиК, отоплителна и електрическа се нуждаят от подмяна. В следствие на проблеми с ВиК и отоплителните инсталации сградите са наводнявани многократно.

Част от фасадата на сградата по ул. „Александровска“ е с паднала мазилка, откачени улуци, отчупени орнаменти и загрозява облика на обновената централна улица. Дворът, което е бивше лятно кино, също е в лошо състояние поради неизползването му години наред. Триетажната сграда в имота от 1973 г. е със статут на архитектурно - строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“.

Сградният фонд в гр. Русе е в традиционен архитектурен стил, който се е запазил във времето и затова Община Русе е длъжна да предприеме спешни мерки за неговото опазване и стопанисване. Регионално управление на образованието - Русе а е разработило проект за преустройство и укрепване на старата сграда. Предвижда се сградата на бившия „Дом на учителя“ да бъде център за младежки дейности, извън класни дейности, за личностно развитие и гражданско образование с възможности за конферентни събития и развитие на клубове в сферата на науката, образованието и изкуството. Сградата има достатъчен капацитет да бъде и център за кариерно развитие в областта на образованието и науката.

Съществуващата база - екстериорен киносалон е предпоставка за развитие на младежката кинематография в гр. Русе, което към момента се отчита като сериозен недостиг на материална база в работата на съществуващите кинематографичен и фотографски клуб към Общински младежки дом гр. Русе. Въпросният киносалон е подходящ за дискусионни форуми и други събития с такъв характер.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари