Община Русе се затруднява със събирането на данъка върху превозните средства

4
Основната причина за това е, че Русе е погранична община и в КАТ се регистрират много превозни средства на румънски граждани
Основната причина за това е, че Русе е погранична община и в КАТ се регистрират много превозни средства на румънски граждани Снимка: Dunavmost

Основната причина за това е, че Русе е погранична община и в КАТ се регистрират много превозни средства на румънски граждани

Във връзка с медийни публикации за събраните от страна на български общини данъци върху недвижимите имоти и тези върху превозните средства за 2022 г., Община Русе заявява следното:

Изпълнението на собствените приходи за всяка година включва приходите от имуществени и други данъци, приходи от местни такси (в размери определени от Общинския съвет), постъпления от продажба на общински нефинансови активи, приходи и доходи от собственост, приходи от глоби, санкции и неустойки, наказателни лихви, дарения и помощи от страната и чужбина и други неданъчни приходи с общински характер.

За 2022 г. като абсолютна стойност (спрямо приетия годишен план и спрямо отчета за 2021 г.), най-високо е изпълнението на приходите от данък върху недвижимите имоти и данъка върху превозните средства, както следва:

- при данък върху недвижимите имоти са заложени приходи в размер на 8 092 276 лв., като процент спрямо плана изпълнението е 102,43%;

- при данъка върху превозните средства са заложени 8 332 919 лв., като увеличението спрямо 2021 г. е със 149 139 лв., а като процент спрямо плана - 112,47%.

Нужно е да се подчертае, че процентът събираемост на данъка върху недвижимите имоти в община Русе е сред най-високите спрямо сходни общини. Местната администрация среща известни трудности при събираемостта на данъка върху превозните средства, като основната причина за това е, че Русе е погранична община. В ОД на МВР, сектор „Пътна полиция“ – Русе, се регистрират много превозни средства на румънски граждани чрез открити търговски дружества със седалище в гр. Русе. Тези превозни средства формално са с български регистрационни номера, но веднага напускат територията на Република България. Използването им в чужбина осуетява заложените механизми за издължаване на годишния данък като необходима предпоставка при техническите прегледи и при сделки с тях при нотариус. За отстраняване на проблема в началото на 2023 г. се проведе среща с представители на Окръжна прокуратура Русе, НАП, ДАИ, сектор Пътна полиция - Русе при ОД МВР, зам.-кметът на община Русе Златомира Стефанова и представители на дирекция МДТ. Набелязани бяха цели за ограничаване на регистрациите на такива превозни средства, които формално са с българска регистрация, но се използват в чужбина и не влизат на територията на страната. Някои от мерките са свързани със своевременно информиране на данъчната администрация от страна на сектор „Пътна полиция“ - Русе за регистрации над 5 бр. превозни средства на новосъздадени фирми, както и запорирането им при просрочени задължения за данък. Предвид либералното законодателство, което позволява с 2 лв. капитал регистрация на търговско дружество и без проверка на адреса за управление, резултатите в тази посока ще бъдат ограничени.

От изложеното е видно, че бюджетът на Община Русе не е ощетен с посочените суми, тъй като превозните средства на румънски фирми не амортизират пътната мрежа в Република България и не замърсяват въздуха в община Русе. При евентуално изключване на тези превозни средства от годишния облог за данък ще се получи най-висок процент събираемост.

В последните пет години служителите на Дирекция „Местни данъци и такси“ са установили просрочени задължения и след проверки са издали над 12 000 административни акта срещу физически и юридически лица, като до този момент се отчитат 4-хиляди неприключили изпълнителни производства.

Методиката на изчисление на събраните данъци на Министерството на финансите включва само данните за приходите от събраните налози за недвижимите имоти и моторните превозни средства и не хвърля светлина върху всички останали пера от събраните средства, представляващи значителна част от общинския бюджет. Изпълнението на собствените приходи на Община Русе към 31.12.2022 г. е 122,42% спрямо заложения годишен план. В абсолютна стойност е с 5 662 734 лв. по-високо спрямо изпълнението през 2021 г.

Информацията за всички приходи са публично достъпни и могат да бъдат открити в доклада към годишния отчет за изпълнение на бюджета на Община Русе за 2022 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Русенец
    И какво се затруднява? Не си ли е платил данъка и глобите в България, няма да влиза през ГКПП. Ако е влязъл - няма да излиза. Ако няма и намерение - писмо до румънските власти и да си го търсят те. Ако се скатават - ще скатаваме и ние. Не, че няма начин. Просто няма мерак.
  • 13
    3
    Кама Сутрааааа
    А да се сношавате по кабинетите, не се затруднявате а? Справка - оня разведеният Хахахарабин. Либиецът бре, либийчето.
  • -11
    2
    анастасийке,
    ти проста ли си, или така си изглеждаш?!? Прочете ли за какво иде реч?!?
  • 16
    1
    Анастасия
    Има ли поне една област, в която общинската администрация да не се затруднява? Съдейки по състоянието на транспортната инфраструктура, чистотата и пр., смятам, че няма такава област. Градът е в отчайващо състояние, никога не е изглеждал по- зле, но докрая на мандата и това ще стане...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари