Община Русе: Концентрацията на фини прахови частици намалява

0

Община Русе отчете трайна тенденция за по-чист въздух в града

Трайна тенденция за намаляване на превишенията на средноденонощната концентрация на ФПЧ10 отчитат данните от Информационната система за информиране на населението за качеството на атмосферния въздух в община Русе през настоящата година, съобщиха от там.

От началото на 2021 г. до 28 декември са замерени общо 27 дни с превишени норми на ФПЧ над допустимата по стандарт граница, сочи справка от системата. Според Наредба № 12, издадена от Министерството на околната среда и водите и Министерството на здравеопазването, годишната норма за дни с превишени количества на ФПЧ не може да бъде надвишавана повече от 35 пъти за една календарна година. За 2020 г. те са 55, а за 2019 г. – 42.

Изнесените данни потвърждават положителния ефект, който дават прилаганите мерки от Община Русе - подмяната на старите отоплителни уреди на дърва и въглища по Интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, почистването на уличната мрежа с цел минимизиране на вторичното разпрашаване, както и оросяването през летния период.

През 2022 г. Община Русе ще продължи приоритетно да извършва всички необходими дейности за установяване на източниците на замърсяване и минимизиране на тяхното въздействие върху градската среда и качеството на живот на русенци, декларираха от кметството. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари