Община Борово ще помага със собствени средства на възрастните си жители

1
Населението в общината е предимно застаряващо, наблюдава голяма миграция на хората в трудоспособна възраст
Населението в общината е предимно застаряващо, наблюдава голяма миграция на хората в трудоспособна възраст Видео: Русе Медиа

Населението в общината е предимно застаряващо, наблюдава голяма миграция на хората в трудоспособна възраст

През последните десетилетия в икономическо отношение малките общини, в това число и община Борово изостават, и се наблюдава голяма миграция на трудоспособно население. Действителната обстановка показва, че населението е предимно застаряващо, в надтрудоспособна възраст. Една от приоритетните за развитие области е социалната сфера и политика.

Предвид тези показатели общината има добре развита социална инфраструктура и на територията ни се развиват седем социални услуги.

Общо 1624 лица, живеещи в населените места на община Борово, са на възраст 65 и повече навършени години.

Застаряващото ни население изисква и повече грижи в домашна среда и нуждите от развитие на такива услуги се увеличават. Общината участва във почти всички програми, предоставящи асистентска подкрепа през последните години в различните си форми. През периода 2018-2020 г. подкрепа получаваха повече от 100 потребители. В периода май-декември 2020 г. 33 лични асистенти обгрижваха 63 потребители. През 2021г се разкри нова социална услуга „Асистентска подкрепа“. С държавния бюджет през 2021 г. се отпуска финансиране за 23 потребители за цялата община. По хронология можем да обобщим, че средствата за асистентска подкрепа са недостатъчни и не отговарят на нуждите“, коментира пред Русе Медиа зам.-кметът на Борово Валерия Борисова.

Животът на старите хора в отдалечените и изолирани населени места е изключително затруднен, основно поради липсата на достатъчно средства и затруднения достъп до здравеопазване, невъзможността или затрудненията с осъществяването на комунално-битовите дейности и най-вече социалната изолация. Във община Борово като във всички по-малки общини на област Русе този проблем е поставен на първо място. Броят на старите хора, които се нуждаят, но не са обхванати от социални услуги, е обезпокояващ, казаха още от общинска администрация.

Насочването за ползване на асистентска подкрепа, контролът върху дейността на асистентите и отчитането на услугата се извършва от общината. Предоставянето на тази подкрепа следва да се организира по начин, позволяващ комплексно предоставяне на различните видове социални услуги в домашна среда.

Всекидневно получените сигнали от нуждаещи се възрастни хора ни подтикна да отделим средства от общинския бюджет за дофинансиране на тази услуга и подпомогнем повече потребители. Средствата, които общината може да отдели не са много, но засега ще покрият спешните случаи и са в размер на 17 200 лв. до края на 2021г.“, каза още Валерия Борисова.

В чл.15, т.10 от Закона за социалните услуги като нов вид социална услуга /държавно-делегирана дейност/ е посочена „Асистентска подкрепа“. Тя е подробно регламентирана в чл. 93 от същия закон. Съгласно неговите разпоредби това е специализирана социална услуга, която включва подкрепа от асистент за:

-самообслужване;

-движение и придвижване;

-промяна и поддържане на позицията на тялото;

-изпълнение на ежедневни и домакински дейности;

-комуникация.

Асистентската подкрепа се предоставя на:

– лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност;

– деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Една ракия никога няма да те попита колко други си имал преди нея.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари