Облекчават условията за получаване на помощи за отопление

43
Заявления за отпускане на целева помощ за отопление се приемат до 31 октомври
Заявления за отпускане на целева помощ за отопление се приемат до 31 октомври

Заявления за отпускане на целева помощ за отопление се приемат до 31 октомври

С близо 4.5% се повишава целевата помощ за отопление. Тя става почти 547 лева, съобщиха от социалното министерство. Размерът е съобразен с повишените цени на тока от първи юли. Условията за отпускане на помощта са облекчени, а увеличението на пенсиите няма да лиши от подкрепа хората с ниски доходи.

През миналата година помощта за отопление беше малко над 523 лева, но заради високите тогава цени на енергоносителите хората получиха еднократно по още 100 лева, предаде БНТ.

Сега увеличената помощ за отопление всъщност ще е с около 80 лева по-малка от миналогодишната, защото засега не е предвидена допълнителна сума. 73-годишната Теменужка Кънчева от Русе се отоплява с климатик. Миналата година помощта стигнала за цялата зима.

При необходимост, по искане на социалния министър, по време на отоплителния сезон може да бъдат осигурени допълнителни средства за енергийна помощ. От тази година тя ще се изплаща веднъж на месец след подаване на заявлението. А заявление вече може да се подава във всяка социална служба в страната, независимо от адреса.

"Администрацията не изисква документи, които ние можем да получим по служебен ред. Ако се изискват допълнителни документи ще бъдат поискани на адреса", обясни Павлинка Дупчева- експерт в Агенцията по социално подпомагане.

Условията за отпускане на помощ та за безработни са променени.

"За тях регистрацията в Бюрото по труда е намалена 3 месеца преди датата на подаване на заявлението-декларация. Лицата, които са регистрирани като ЕТ, ако са спрели дейността на фирмата също могат да кандидатстват за отпускане на помощта".

Заявления се приемат до 31 октомври. Очаква се подпомогнатите през тази годна да се увеличат с около 25 000.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари