Областна администрация Варна: Няма повишени радиационни стойности на морската вода

0
Граждани във Варненско са подали сигнали за възможно радиационно замърсяване на водите на Черно море
Граждани във Варненско са подали сигнали за възможно радиационно замърсяване на водите на Черно море

Граждани във Варненско са подали сигнали за възможно радиационно замърсяване на водите на Черно море

По повод сигнали на граждани за възможни признаци за радиационно замърсяване водите на Черно море, днес Областният управител на Варна доцент Андрияна Андреева се срещна с проф.д-р Цонко Паунов, директор на Регионалната здравна инспекция - /РЗИ/ Варна. Известно е, че всяка година, от месец май до месец септември, РЗИ - Варна извършва пробонабиране на морски води за мониторинг от 23 зони за къпане по крайбрежието на област Варна - от местност Панорама, КК Златни пясъци до гр. Бяла.

Проф. Паунов изтъкна, че освен постоянния мониторинг, особено засилен е обменът на информация и активно взаимодействие между всички институции, които имат отношение към опазване на околната среда и на водите. Това са МОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски район“, ВиК и РЗИ – Варна, които всекидневно обменят информация, свързана с изследване състоянието на морската вода и околната среда. На базата на тази информация директорът на РЗИ – Варна увери областния управител, че няма повишение на радиационните стойности на крайбрежните морски води и на стандартите за качество на околната среда.

Резултатите от провеждания мониторинг на морските води в зоните за къпане може да намерите в сайта на РЗИ https://www.rzi-varna.com/ .

Припомняме, че по данни на Министерство на околната среда и водите/ МОСВ/ в периода 17 – 23 юли Басейнова дирекция „Черноморски район“, Регионална лаборатория - Варна към ИАОС и ВВМУ „Н. ѝ. Вапцаров“ извършиха пробонабиране с военния НИК „Св. Св. Кирил и Методий“ в допълнителни 17 пункта в крайбрежните морски води, съвпадащи с пунктовете от Националната мрежа за мониторинг - Калиакра 2, Албена, Златни пясъци, Варненски залив – север, Камчия, Шкорпиловци, Двойница, Иракли, Емине, Слънчев бряг, Равда, Поморие, Росенец, Созопол, Приморско 1, Царево 1, Велека 2, и в още 5 пункта в териториалното море (Крапец, Галата, Иракли, Бургаски залив, Ахтопол). Изпитването на пробите се извършва по същите показатели, по които се следи състоянието на морските води след инцидента с язовир „Нова Каховка“. Получените резултати не показват превишения. Резултатите от тази проверка бяха публикувани на интернет страницата на МОСВ, според които:

· Няма превишения в получените резултати от пробонабирането с военния научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ в допълнителни 17 пункта, разположени по цялото крайбрежие на Черно море, и в още 5 пункта в териториалното море.

· На последните постъпили сателитни изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България

· Резултатите от мониторинга, проведен в периода 19 юни – 24 юли 2023 г. в бреговите пунктове и в крайбрежните морски води, не показват превишения на стандартите за качество на околната среда

Басейнова дирекция „Черноморски район със съдействието на Регионална дирекция “Гранична полиция“ и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС наблюдават ежеседмично състоянието на морските води, включително в трите допълнителни пункта в бреговата зона – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг.

В разговора между двамата ръководители на институциите стана дума затова, че се извършва проверка по жалба за замърсяване на водите в района на Шокъровия канал. РЗИ – Варна вече провежда микробиологично изследване и наблюдение, и ще огласи публично на интернет страницата си резултатите от него.

За повече информация за дейността на Областна администрация Варна посещавайте интернет страницата https://varnaregion.egov.bg/

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари