Обезопасиха живака и опасните вещества, намерени в частен дом в София

0
Нелегалният химически склад беше открит случайно
Нелегалният химически склад беше открит случайно Снимка: БНТ

Нелегалният химически склад беше открит случайно

Количеството живак и опасни вещества, открити снощи в апартамент в "Люлин," са толкова много, че могат да отровят половин София. Това стана ясно след като нелегалният химически склад беше открит случайно.

Опасните вещества бяха извозени със специализиран транспорт. Сега по уверение на общината са предадени за съхранение на безопасно място. Прокуратурата е назначила проверка, съобщи БНТ.

Химикалите са складирани с години от бивш служител на БАН, който според съседи е работил и в химическо предприятие. Цялото количество вече е обезопасено.

Част от опасните материали са складирани в буркани. Какво точно има вътре тепърва ще трябва да бъде направен анализ. Късно снощи специалните екипи влязоха в апартамента със защитни облекла и противогази.

"При малък битов инцидент би бил огромен химическият облак, който ще се образува и ще премине през половин София", каза Красимир Димитров - директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция".

"Предполагам, че тези вещества са събирани с години. За съжаление аз разбрах за това преди два дни. Хората, които са знаели за наличието на тези бутилки и буркани с прах казват, че са били в апартамента с години", каза Виктория Цекова - домоуправител.

В апартамента от година живее Иван Димитров. Мъжът работи като санитар и снощи спешно беше извикан от работа. Разказва, че се е грижил за бившия служител на БАН, който наскоро починал.

"Една година се грижих за чичо Ангел и така. Във всички стаи, навсякъде имаше прахове, шишета. Той каза, че са много опасни, че били за БАН. Взривоопасни неща има. Имаше някакви кутии от Русия", коментира Иван Димитров.

Въпреки това мъжът не подал сигнал.

БНТ: Не се ли притеснявахте да живеете?

Иван Димитров: Еми, то аз какво мога да кажа. Той беше особен човек. Като каже нещо, никой не може да каже обратното.

Наскоро Иван споделил на съсед, а той на домоуправителката , която веднага подала сигнал на 112. Така вчера по обяд на място се озовал авариен екип на Столична община. Той опаковал и приготвил веществата за изнасяне.

"В някакъв момент получиха обаждане и казаха, че връщат всичко в апартамента, тъй като количеството е огромно и аз като домоуправител да се погрижа за унищожаването на тези вещества. Дадоха ми телефон на частна фирма и съответно да заплатя в порядъка на хиляди левове", обясни Виктория Цекова.

По-късно екипът на Столична община се връща.

"Ние се върнахме, защото ни казаха, че най-вероятно ще има досъдебно производство и разследване, да се опишат като веществени доказателства и след това да дойдем и да ги изземем. Такова обаждане получих, че те няма да са веществено доказателство и няма да има досъдебно производство и ние си ги взехме", посочи Красимир Димитров - директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция".

По регламент собственикът на апартамента трябва да наеме лицензирана фирма за извозване, а когато той не може да бъде установен, отговорността е на етажната собственост. От "Аварийна помощ и превенция" имат ангажимент, ако например опасните вещества са на общинско място или пък междублоково пространство. До момента акцията струва близо 5000 лева. Връзка със собственика на апартамента, който живее в САЩ, няма.

"За бюджета на общината се случва към момента. По нареждане на кмета Терзиев вчера пратихме екип да ги изземе да ги съхрани тук в буса. Ние даже не сме го разтоварили, тъй като нямаме такава оторизирана площадка за съхранение на опасни отпадъци. Днес фирмата ще го пренатовари и опише и ще го транспортира до регламентирана площадка за опасни отпадъци", поясни Красимир Димитров.

Според учени живакът може да се използва за много опасни неща.

"Дълго време живакът под формата на живачен фулминат се използва за направа на взривни вещества. Различни капсулдетонатори. Това също е негово приложение. Вероятно е от някое старо учреждение като БАН или физически и химически факултет, където едно време живакът се използвал в големи количества за различни експерименти", каза Мартин Недялков - доктор по химия в БАН.

Живачните пари са силно токсични.

"Това е лудост. Най-малкото в такива големи количества. Основните органи които се засягат от живачното натравяне, са централната нервна система и мозъкът. Това може да доведе до фатален край", коментира д-р Мартин Недялков.

От Софийската районна прокуратура заявиха, че до момента е установено, че намерените вещества са принадлежали на починалия мъж. Назначена е химическа справка, която да установи точното количество и вида на веществата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Миро
    Така като пишат как всичко е обезопасено си представям че е изнесено в чували.Реликви за милиони носеха като кашони който изхвърляш на боклука,сега големи пояснения. Много добре си познаваме държавата и работата ни
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари