''Ню Йорк Таймс'': САЩ са знаели, че Пригожин готви бунт

1
Защо са мълчали?
Защо са мълчали? Снимка: БТА

Защо са мълчали?

Още в сряда високопоставени представители на националната сигурност на Съединените щати имали доказателства, че основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин се готви да предприеме военни действия срещу руското министерство на отбраната.

Това пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на запознати с въпроса източници, пише OFF News. "Информацията е счетена както за солидна, така и за тревожна, тъй като съществува възможността голям съперник на САЩ с ядрени оръжия да потъне в хаос", продължава американското издание.

Не е известно кога точно САЩ за първи път са научили за плановете на Пригожин. Проведени са брифинги с представители на президентската администрация и Пентагона. Малка група лидери в Конгреса са информирани в четвъртък с увеличаването на доказателствата.

Към момента на разговора събеседниците не знаели какъв ще бъде резултатът от военните действия на Пригожин. Те обаче били загрижени как това може да повлияе на контрола върху руския арсенал с ядрени оръжия.

Защо са мълчали

Американският президент Джо Байдън миналия октомври говори за опасността, която може да представлява Владимир Путин, ако се почувства притиснат в ъгъла, припомня вестникът.

За разлика от месеците преди Русия да нахлуе в Украйна, когато оповестяването на информацията целеше да спре Путин сега в службите се опасявали, че ако кажат каквото и да било, руският президент може да ги обвини, че ръководят преврат. Освен това нямали интерес да помагат на Путин, защото пукнатините в подкрепата му трябва да бъдат извадени на показ. Едновременно с това разбирали, че Пригожин би бил непредсказуем лидер.

Не е известно обаче кога точно САЩ са научили за този план. Анализът им на разрастващата се вражда между Пригожин и Министерството на отбраната (която стана особено ожесточена през последните месеци) показал, че ставащото е ясен знак за вътрешното напрежение, причинено от войната в Украйна и неуспехите на Москва в снабдяването на военните. Според служител, разговарял с "Ню Йорк таймс", напрежението е индикатор колко зле се развиват военните събития и за "Вагнер", и за редовната армия.

Друга хипотеза е, че Путин може да е създал у Пригожин фалшивото усещане, че може да действа открито срещу военните. Оценката на американското правителство в хода на битката за Бахмут е, че е много вероятно Пригожин да е наредил на руски части да подкрепят силите на "Вагнер".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    САЩ
    Не само че са знаели, най-вероятно са го и финансирали!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари