Няма желаещи да работят за 1000 лева заплата

0
Хотелиерите са в паника
Хотелиерите са в паника

Хотелиерите в Сапарева баня са в паника, отваря се сезонът за почивки, а нямат персонал.

Няма желаещи да работят като готвачи срещу 1000 лв. заплата. На бармани и сервитьори се плаща по 25 лв. на ден плюс превоз до работното място, бакшиши и храна, но и за тази позиция липсват желаещи, а в същото време безработицата в Сапарева баня е най-висока от общините, които обслужва Бюрото по труда в Дупница – над 11%, пише Struma.bg.

В средното училище по туризъм тази година завършиха 19 абитуриенти. Някои от тях ще продължат обучението си, други са си намерили работа по Черноморието и веднага след бала отиват да работят там за по-високо заплащане.

“Всяка година преди откриване на сезона на Паничище срещам трудност с персонала. Така е при всички колеги. Няма подготвени кадри да работят в туристическия бранш“, заяви съсобственикът на 5 хотела в Сапарева баня и на Паничище, общинският съветник от ГЕРБ Николай Мертакчийски.

„Минималната заплата за готвачи е 1000 лв., но няма подготвени кадри. Има няколко добри готвачи в общината. Търсят се сервитьори, бармани и камериерки. На сервитьорите и барманите заплащането е по 25 лв. на ден. Когато има голям оборот, им даваме и процент от оборота. Плащаме пътните разходи, ако не са от Сапарева баня. Налага се да назначаваме хора, които да се учат в движение, за да задържим клиентите.

Проблемът е от години. Кадърните млади хора бягат по чужбина или на морето. В средата на юни откриваме сезона на Паничище. Ние, собствениците на хотели, сме в паника, нямаме персонал, заяви Н. Мертакчийски.

В Сапарева баня работят 80 къщи за гости и хотели.

Източник: Struma.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари