Няма окончателна ефективна присъда за корупция по високите етажи на властта

0
Едно от малкото дела, с които спецпрокуратурата може да е похвали, е това срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева
Едно от малкото дела, с които спецпрокуратурата може да е похвали, е това срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева Снимка: Shutterstock

Няма окончателна ефективна присъда за корупция сред висшата власт

За почти четири години, откакто се занимава с дела за корупция, спецпрокуратурата не е постигнала нито една окончателна ефективна присъда. Това стана ясно от думите на новия ѝ шеф Валентина Маджарова. Във вторник бе отчетено, че само за миналата година на съд за корупция са предадени 56 души. Петима от тях са осъдени, но влязло в сила ефективно наказание няма.

"Влязла в сила осъдителна присъда ефективна няма, има постановени такива, но не са влезли в сила. Единицата като мярка за дела, за казуси на специализираната прокуратура няма нищо общо с единицата като мярка за казуси на кой да е друг орган на съдебната власт. Има дело и е постигната осъдителна присъда спрямо министър, на две инстанции този министър е осъден, чакаме последната инстанция. Имаме постигнати осъдителни ефективни присъди по отношение на кметове, но не са влезли в сила. Обвинителната теза ние си я поддържаме", заяви тя, предава Mediapool.bg.

Едно от малкото дела, с които спецпрокуратурата може да е похвали, е това срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Според решението на втората инстанция тя трябва да лежи осем години заради поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Присъдата ѝ не е окончателна.

Също на две инстанции бе осъден и бившият енергиен министър Румен Овчаров. Той бе обвинен в безстопанственост при отдаване на концесия на мини "Бобов дол" през 2006 г.

Делата за корупция бяха пратени в специализираната прокуратура през ноември 2017 г. Институцията заработи в началото на 2012 г. като идеята бе да се концентрира върху делата срещу организираната престъпност. След това обаче постепенно бе натоварена и с други правомощия, сред които разследванията за корупция. Позицията на спецпрокуратурата е, че не спира да работи, но се занимава с тези дела от скоро, а те са сложни и изискват време.

"По тези дела се събират голям обем доказателства, които се предоставят на вещи лица за извършване на заключения по счетоводни и икономически експертизи, което отнема много време, като след това наблюдаващият прокурор трябва да анализира всички събрани факти, за да може да даде правилно заключение и да внесе обвинителен акт в съда, като предаде съответните лица на съд", заяви говорителят ѝ Христо Кръстев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари