Няма кръстче, става и кръгче: Секционна комисия в Кърджали брои и невалидните бюлетини

2
Избирател е гласувал не със символите "Х" или "V", а с... кръгче. В квадратчето. Гласът е пуснат за кандидата на ГЕРБ и е приет за валиден от членовете на комисията
Избирател е гласувал не със символите "Х" или "V", а с... кръгче. В квадратчето. Гласът е пуснат за кандидата на ГЕРБ и е приет за валиден от членовете на комисията Снимка: Стопкадър, evideo.bg

Избирател е гласувал не със символите "Х" или "V", а с... кръгче. В квадратчето. Гласът е пуснат за кандидата на ГЕРБ и е приет за валиден от членовете на комисията

"Всеки сам си прецЕня" - тази култова фраза най-точно описва ситуацията в една от кърджалийските секции, в която членовете на СИК приеха за валидни бюлетини, отбелязани с кръгче в кръгчето.

Ситуацията се развива в 21-а секция в Кърджали. Тази комисия приема за действителни очевидно невалидни бюлетини. Освен всичко друго те се показват и на камерата, която излъчва броенето на живо, пише OFF News.

Първата невалидна бюлетина се приема за редовна още на 21-вата минута след старта на броенето. Тя е пусната за кандидата за кмет на града, номиниран от "Възраждане". Бюлетината обаче би следвало да е невалидна, тъй като върху нея има мастилено петно. Комисията обаче взема друго решение:

"Мисля, че е действителна бюлетина", казва жената, която показва бюлетините към камерата.

И така - гласът е отчетен и броенето продължава.

Малко по-късно е отчетена и друга изцапана бюлетина - този път пусната за кандидата на БСП.

В първия случай имаше обяснение, че мастиленото петно се е получило от мокри ръце, във втория - нищо.

Малко след 30 минути броене в комисията има друг казус. Избирател е гласувал не със символите "Х" или "V", а с... кръгче. В квадратчето. Гласът е пуснат за кандидата на ГЕРБ и също е приет за валиден.

- Ся тва да го приемем ли?

- Според мен да го приемем.

- С кръгче, но е вътре.

- Ами да. Да - прозвучават вкупом няколко гласа. Само мъжът зад камерата изразява съмнение, но е спрян.

- Влязъл, излязъл слагайте го при седми номер.

- Какво е това нещо бе хора.. или хикс или тикче - простичко е!

- Мисля да не се...чак толкоз. - спира дискусията жената, която показва бюлетините.

Малко по-късно комисията стига до бюлетина с надпис "Не на дрогата". Този път членовете на СИК нямат колебание и я приемат за невалидна.

Според Изборния кодекс валидни бюлетини са само тези, на които вотът е отбелязан с "Х" или "V". Освен това символите не следва да излизат от квадратчетата и не трябва бюлетините да са зацапани, защото в противен случай вотът се счита за недействителен.

Тази секционна комисия обаче сама си "прецЕня".

От ОИК-Кърджали заявиха, че към момента не са сезирани за нарушенията. Те не са проверявали се и самосезирали, тъй като са много заети. От общинската комисия уточняват, че членовете на СИК са обучени кои бюлетини са валидни и кои - не.

Видео от броенето на бюлетините можете да видите ТУК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Cgfdre
    Ето на! Пак има хора,които не разбират и си знаят своето! В закона ясно е указано,че се гласува с Х или с V . Всичко друго- кръстчета,колелца,чертички се счита за недействителна бюлетина. Кое не разбрахте? Стига сте правили свободни съчинения и сте обърквали хората!!! А тези комисии, които са сгафили да си понесат наказателна отговорност°°
  • -4
    1
    По-големи светци и от папата
    Добре, защо сега този, който е написал тази статия не се представи и да се покаже с лицето си, за да знаем всички кой е тоя, дето се прави на по-голям светец и от Папата. Нека не се следи само буквата, а духа, смисъла, на дадено правило. След като очевидно волезиявлението на съответния гласоподавател е ясно, защо е необходимо да се анализира и да се изпада в излищна полемика и да се съблюдават стриктно буква по буква написаните пак от хора за други хора правила?! Това със символа като цяло е препоръчително. Може да се отблежи просто с наклонена чертичка, с кръстче вертикално, с кръгче, с върпосителна и със знак равно, ако щете, стига да е в рамките на квадратчето и да е ясно за кого е вота. За недействителни би следвало да се приемат само тези бюлетини, от които не става ясно за кого е вота, т. е. дори някой да е маркирал квадратче или кръгче, а след това е написал нещо от типа на псувня, пожелание или друго, ако има една ясна маркировка в едно дадено квадратче и е ясно за кого е, би трябвало да се приеме за валидно и да се уважи правото на вот на избирателя.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари