Някоя институция ще се самосезира ли...някога?

0

Вече сме писали за безконтролните обяви в сайтовете за продажба. Нееднократно.

Сега ще ви запознаем с поредната такава обяви. Обява в нарушение на закон, морал и в същото време явяваща се и данъчно престъпление. Обява, която полиция, прокуратура и БАБХ/ Българска Агенция по Безопасност на Храните/ няма да отбележат, регистрират и разследват, съобщава ОВАРНА

В компетенцията именно на БАБХ е контрола по спазването на Закона за Защита на Животните/ЗЗЖ/. Но поне данъчните от НАП биха могли да се заинтересуват.

Та конкретно по случая. Попадаме на обява за продажба на кученца /минипинчери и чихуахуа/ подадена от Христо. Христо от Банишора с тел.0895378875. Това което ни впечатли в обявата, бе бройката на продаваните кученца - 25 бр.

На въпросния Христо /със скайп христокучето/ не е собственик на лицензиран развъдник. Нямате гаранция за родословие. Обръщаме внимание с отваряне на малка скоба, че родословието не прави кучето. Но е важно за съхранение на породата. Породата е съвкупност от външни белези, нрав и характер. Тя определя в голяма степен характера на кучето.

И в този смисъл е много важна. Примерно искате куче, което да отговаря на ваши специфични изисквания и си вземате куче което да отговаря на тях според характеристиката на породата. И получавате нещо съвсем различно. И сте недоволни от това…и кучето се озовава изхвърлено на улицата , защото както каза една фолкпевачка, се оказало….,,реплика“

Да се върнем на темата. Уточнихме, че Христо не е развъдник, въпреки че продава впечатляваща бройка кученца. Правим кратък преглед на обявите на същия потребител на сайт за продажби. Има още няколко, също на кученца впечатляваща бройка. Различни породи, хъски, българско овчарско куче и др. Изобщо, кипи здрава търговска дейност.

Показаното на снимките, не отговаря на условията за отглеждане и търговия с кученца, заложени в Закона за Защита на Животните /ЗЗЖ/. Орган който да следи за това е БАБХ. Колко следи е ясно.

Подобни обяви са стотици. Кученцата са наблъскани в клетки, подредени над друга в дълга редица. И се продават. На "добри“ цени. Лека полека с порастване на кученцата, цената ще пада, докато накрая се продават на цената на стек цигари…от ония без бандерол, контрабандните.

Христо не е регистриран като развъдчик, не е регистриран данъчно и не плаща данъци за търговската дейност която извършва. Не говорим за морала дори. Говорим за данъци.

Проста сметка направена по ,,многоброИните “ обяви на Христо показва, че финансовия резултат от дейността му, ще му донесе приходи над 6000 лв /шест хиляди лева/ Без данъци. Не издава финансов документ, няма касов апарат. Но пък търгува здраво. Дали пък данъчните няма да се самосезират и да извършат проверка на ,,търговската дейност“ на въпросния Христо. А дано, ама надали !

Дали да не им помогнем, за да спрем безконтролното развъждане и продажба на кученца, голяма част от които в последствие се превръщат в бездомни.

Ако сте против подобна търговия с ,,жива стока“, можете да подадете сигнал до БАБХ и до НАП на адрес:

[email protected]

Източник: ОВАРНА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари