Няколко съвета за правилно изпиране на дрехите

0
Тези съвети са и към мъжете
Тези съвети са и към мъжете

Дори и на най-внимателните хора им се случва да съсипят някоя от любимите си дрехи. Човешко е да се правят грешки, но е желателно да се учим от тях и да се стараем да не ги допускаме отново.

Прането също си има своите правила и ако ги спазвате вече няма да се случва да извадите от пералнята новата ви вълнена блуза, която се е превърнала в дрешка за бебе, любимата ви блуза, която е станала на петна и черните ви дънки, които са станали на петна от праха.

Преди да премахнете етикетите ви, хвърлете им по един поглед. Само тази стъпка може да разреши проблема ви. Върху тези етикети обикновено е посочен типа материал, от който е изготвен платът – памук, коприна, вълна, полиестер, ликра и други, а също така има редица символи.

Понякога върху чисто белите памучни блузи, които на пръв поглед ще издържат пране на деветдесет градуса, има указание, че трябва да се перат само на ръка и то на не повече от четиридесет градуса.

Когато избирате дънки, вземете си малко по-дълги, защото памучните дрехи винаги се свиват след пране.

Внимавайте с градусите – от прекалено високите температури цветните дрехи избледняват, а вълната не се цапа прекалено лесно и затова няма нужда от постоянно пране. Като е желателно да перете вълнените си дрехи най-вече на ръка или химическо чистене. Този тип дрехи трябва да се изстискват деликатно и не се сушат в електрическа сушилня. За да не се свие дрехата от вълна, добре е в последната вода за изплакване да се добави лъжица глицерин.

Не натрупвайте мръсните дрехи в пералнята и не ги оставяйте за дълго време там, преди да ги перете. Това води до образуване на мухъл на стените на пералнята и петна върху дрехите ви.

Ако върху дрехите ви остават бели петна от праха за пране, вероятно в него се съдържат трудно разтворими във водата добавки. Затова след изпиране почистете тези места с четка или най-добре се ориентирайте към течен перилен препарат.

Източник: NIE- JENITE
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари