Как най-правилно да перем бяло пране?

2
Пет важни съвета
Пет важни съвета

Кои са 5- те най-важни правила, които трябва да спазваме при прането на бели дрехи?

1. Никога не пускайте бели дрехи заедно с цветни, защото дори и да използвате цветоулавящите кърпички, целящи именно цветовете в пералнята да не се смесват, няма никакъв шанс, че ако сте пуснали заедно с искрящо белия си чаршаф и любимата си червена блуза, то вече да не сте се сдобили с розов чаршаф и не чак толкова ярко червена блуза, пише Ezine.

2. Белите дрехи изискват да бъдат изпирани с препарат, предназначен за бяло пране. Дали ще се насочите към такъв на прах, под формата на гел, или капсули, си е ваш личен избор. Важно е на него да пише, че е предназначен за бяло пране.

3. Когато забележите, че върху някоя част от бялото пране, което подготвяте да пускате в пералнята, има леке, то трябва да го обработите предварително с препарат преди да го пуснете в пералнята. В случая няма какво точно да ви посъветваме, защото обработката на тъканите зависи от упътването на самия препарат, който използвате. Имайте само предвид, че винаги е добре да нанесете малко количество от него върху по-скрита част от дрехата, защото често върху бялото пране могат да се появяват и жълтеникави петна вследствие на употребата на некачествени препарати за премахване на петна.

4. Премахване на петна от бели дрехи може да се извърши с много домашни средства, като на първо място ще поставим почистване със сода за хляб. Ако сте приготвяли домашен хляб или пък питка например, то вероятно после сте я увили в някаква кърпа с цел да не изсъхва. Логично е кърпата да попие мазнината от тестото и най-добрият вариант да се справите с този проблем. е като накиснете омазнената кърпа за 24 часа в разтворена във вода сода.

5. Да разнищим и въпроса с градусите, на които трябва да подложите бялото пране, когато го пускате в пералня. Четете всички етикети на производителите на тъканите, преди да ги пускате в пералнята, но по отношение на градусите, бялото пране е по-устойчиво в сравнение с цветното.

Силно замърсени чорапи, кухненски кърпи и други по-замърсени и издръжливи на силна температура тъкани, можете спокойно да пускате на 90 градуса. За останалите препоръчваме пране на 60 градуса, което отново много зависи от вида на самата тъкан.

Като веднага се сещаме за любимите ви бели зимни пуловери, които стига да не искате да бъдат "подносени" от децата ви, изобщо не перете в пералня, а само на ръка. Ако пуснете един бял вълнен пуловер с размер XL в пералнята на по-високи градуси, то нищо след изваждането му от пералнята вече да е размер S, ако не и XS.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари