Нургюл Салимова: Горда съм с постигнатото, усетих подкрепата на много българи

3
Не успях да спечеля купата, но вярвам, че играх много достойно
Не успях да спечеля купата, но вярвам, че играх много достойно

Не успях да спечеля купата, но вярвам, че играх много достойно

„Последните месеци и седмици бяха доста напрегнати и стресиращи за мен. Бях в Баку от 28 юли до 22 август. Успях да спечеля 6 мача. На финала изпуснах доста шансове срещу гросмайстора Александра Горячкина. Не успях да спечеля купата, но вярвам, че играх много достойно. Играта ми бе достойна за финал. Може би опитът не бе достатъчен, но аз съм много горда с постигнатото”. Това заяви Нургюл Салимова на пресконференция в София.

„Усетих подкрепата на много българи и хора от целия свят. Това ме зареди с много положителна енергия. И ми показа, че труда ми е оценяван и хората ме обичат”, допълни шахматистката.

„С това си класиране успях да придобия право да участвам на турнира на претендентките, който ще се състои в Торонто през април 2024 година. Целта на турнира е да бъде определена противник на световната шампионка по шахмат за жени. Този турнир ще изисква много сериозна подготовка, разбира се, но това правя от детството си, това ми е мечтата. Радвам се, че съм успешна засега”, каза още Нургюл Салимова.

Тя беше наградена от спортния министър Димитър Илиев с почетен плакет на Министерството на младежта и спорта за изключителен успех.

„Нургюл, ти си вдъхновение за всеки българин. Донесе ни много радост и много гордост. Показа голям ум, сърце и сила. Постижението ти е изключително, ти вече си фактор в световния шахмат и конкуренцията трябва да се съобразява с теб. Поздравявам те от името на Министерството на младежта и спорта и ти пожелавам всяка титла, към която се устремиш, да бъде твоя“, заяви Димитър Илиев, предаде БТА.

Илиев подчерта, че както тя, така и треньорът ѝ Живко Жеков ще получат премии за постижението, предаде БТА.

В срещата на министър Илиев с Нургюл Салимова участваха също родителите ѝ, треньорът ѝ Живко Жеков, председателят на Българската федерацията по шахмат 2022 (БФШ 2022) Васил Антонов, членът на УС на БФШ 2022 доц. Венета Петкова, юридическият съветник на БФШ 2022 адвокат Христо Митков, както и заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари