Нургюл Салимова спечели сърцата на българите

2
„Феноменален успех, талант и психика”: Експерти оцениха играта на младата шахматистка
„Феноменален успех, талант и психика”: Експерти оцениха играта на младата шахматистка

„Феноменален успех, талант и психика”: Експерти оцениха играта на младата шахматистка

На крачка от върха. След три дни сблъсъци на шахматната дъска, 20-годишната Нургюл Салимова остана втора в битката за световната купа в Баку. В същото време победи като спечели сърцата на хиляди хора, които стискаха палци до последно и привлече вниманието към проблемите в българския шахмат и липсата на държавно финансиране.

Гордост изпитаха и в родното на Нургюл Салимова село Крепча. Там с трепет следиха всеки неин ход на шахматната дъска на турнира в Баку. Кметът на селото Бахри Алиев каза, че ще посрещнат своята шампионка с музика и питка.

„Талантът е на първо място, но семейството трябва да стои зад него”, категорична е Маргарита Войска, цитирана от NOVA. Тя е гросмайстор, бивш член на УС на Българската федерация по шахмат, съдия и треньор. По думите ѝ Нургюл Салимова има „прекрасно чувство за разположение на фигурите – къде тя ще свърши най-много работа”.

Спортният журналист Теодор Черешев нарече младата шахматистка самоука, защото тя е от малко селце. „Баща ѝ и дядо ѝ са ѝ показали фигурите. И на мен са ми ги показвали, но не съм станал шахматист”, пошегува се той.

Феноменален успех. Така гросмайсторът Мария Велчева описа постижението на младата шахматистка в Баку. Тя сподели, че познава Нургюл от 7-годишна и още тогава за никого не е било тайна, че тя ще се прочуе в този спорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари