НС гледа на второ четене актуализацията на държавния бюджет

0
Вчера Комисията по бюджет и финанси прие актуализацията на държавния бюджет на второ четене
Вчера Комисията по бюджет и финанси прие актуализацията на държавния бюджет на второ четене Снимка: Ани Петрова / БНР

Вчера Комисията по бюджет и финанси прие актуализацията на държавния бюджет на второ четене

Парламентът ще гледа актуализацията на държавния бюджет днес, предаде репортер на БГНЕС.

Във вторник депутатите приеха на второ четене бюджетите на Държавното обществено осигуряване и НЗОК.

Парламентът одобри окончателно от 1 юли минималната пенсия да достигне 467 лева, а максималната се покачва до 2000 лева. Минималните пенсии се повишават с 10% от 1 юли, като в тях се вкарва ковид добавката от 60 лв. и стават общо 467 лв.

Таванът на пенсиите ще бъде вдигнат още веднъж от 1 октомври - до 3400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход.

Сага минималната пенсия е 370 лв., но от началото на годината всички пенсионери взимат и бонус от 60 лв.

Бюджетната комисия в парламента пък одобри субсидирането с 25 стотинки за литър гориво за зареждане на бензин, дизел и пропан бутан. Мярката ще влезе в сила от 1 юли и ще е валидна до края на годината. Мярката ще струва 150 милиона лева на хазната.

Без никакви дебати депутатите от бюджетна комисия гласуваха на второ четене с 15 гласа "за", 0 гласа "против" и 7 "въздържали се" увеличение на държавния дълг с 3 млрд. лв. за тази година. Така за тази година таванът на новопоетия дълг се завишава от 7.3 на 10.3 млрд. лв. с актуализацията на бюджета.

Очакваше се тази корекция в бюджета да предизвика силен отпор от опозицията, която вече многократно е отправяла критика по този повод към правителството. Увеличеният дълг бе и сред мотивите за вота на недоверие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари