Идеи за сваляне на данъци и вдигане на заплати "валят" преди второто четене на бюджета

0
Най-активен сред вносителите на проекти е депутатът от "Има такъв народ" Пламен Абровски
Най-активен сред вносителите на проекти е депутатът от "Има такъв народ" Пламен Абровски Снимка: БГНЕС

Най-активен сред вносителите на проекти е депутатът от "Има такъв народ" Пламен Абровски

След като през февруари ГЕРБ изля над 60 предложения между първо и второ четене на държавния бюджет, сега най-много идеи за промени имат депутатите от "Има такъв народ", чиито лидер Слави Трифонов преди 2 седмици "изтегли" министрите си от управлението. Това се вижда от внесените към 14 ч. проекти като срокът за тях изтича в четвъртък, 23 юни. Днес до края на деня пък е срокът за внасяне на проекти между двете четения на проектите за актуализация на Закона за Държавното обществено осигуряване и здравната каса, отбелязва "Дневник".

Намален ДДС за олиото и зеленчуците

Най-активен сред вносителите на проекти е депутатът от "Има такъв народ" Пламен Абровски - самостоятелно и с други свои колеги. С няколко от тях той предлага от приходите от ДДС да се увеличат с по 20% заплатите в Агенцията по безопасност на храните, в Агенцията по горите, в сектор "Рибарство", в Агенцията за борба с градушките. Също предлага бюджетите на Агенцията по храните и на тази по горите да се върнат към Министерството на земеделието, защото изобщо не е започнала реформата по прехвърлянето им към Министерския съвет, където бяха преместени парите за тях с бюджета за годината. Секторът на горите стана повод за ожесточени спорове между депутат от "Продължаваме промяната" и БСП, а дейността на агенцията по храните и по-конкретно свързаната с граничния контрол на "Капитан Андреево" бе един от горещите картофи, които бяха прехвърляни във взаимните нападки между "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната".

С друг проект Абровски предлага ДДС за брашното също да бъде намален на 0% след като в проектозакона вече е залегнала такава мярка за хляба. Мотивът е, че така ще се постигне реално поевтиняване. В проект, подписан и от председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански, пък се предлага ДДС за олиото, плодовете и зеленчуците, които поскъпнаха значително през последната година, да се намали на 9%.

Със следващ проект двамата предлагат изтичащият срок на 30 юни, в който се прилага т. нар. обратно начисляване на ДДС върху зърното и квотите парникови газове, да бъде удължен до края на 2025 г. със същия мотив, с който те са въведени - да се намалят измамите с ДДС и в допълнение да се насърчи намалението на емисиите, замърсяващи въздуха.

Друга група депутати от "Има такъв народ", начело с Ива Митева, 2 г. след началото на пандемията, предлагат нормативно признатите разходи на адвокатите да се повишат от 25% на 40% като жест към тях заради спрялата им работа в началото на заразата. Те не бяха включени в правителствената програма 60/40, тъй като не са регистрирани като търговски дружества. В мотивите на проекта се посочва, че редица дейности ползват по-висок праг на нормативно признати разходи преди данъчно облагане, достигащи до 60%.

Каримански и депутатът от "Демократична България" Георги Ганев съвместно са внесли проект повишението на акциза върху цигарите и течностите за електронни устройства за пушене, да стане от 1 септември, а не от 1 юли, за да дадат възможност на бизнеса да предвиди това. Очакването е с това цигарите да поскъпнат средно с 20 ст. на кутия.

Депутати от управляващата вече тройна коалиция предлагат ваучерите за храна да се ползват и за плащане на туристически услуги в България. Мотивът е, че това по същество са социални разходи и чрез тях работодателите ще инвестират не само в почивката на служителите си, но и ще стимулират туризма.

Данъчните складове за горива да обявяват капацитета си

Депутати от управляващите партии, сред които и Мартин Димитров от "Демократична България", който е най-активен по темите, свързани с дейността на "Лукойл" в България, предлагат компаниите, които притежават данъчни складове за съхранение на горива всеки ден да подават информация. Предвижда се да е в електронен вид, до 19 ч. всеки ден на адреса на Агенция "Митници". Задължението се отнася и за тези, които към 19 ч. на съответния ден нямат свободен капацитет. Агенцията пък в 9 ч. всяка сутрин трябва да оповестява тази информация.

Това се предлага да стане с промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Мотивът на вносителите е, че по този начин ще се създаде и реален регистър на лицензираните складодържатели, тъй като в момента в него повече от половината били без лиценз. Темата е актуална от няколко години заради това, че "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим" държат над 80% от складовете (по данни за 2014 и 2015 г.) и по този начин не дава възможност на други компании да съхраняват в тях вносни горива, например, с които да бъдат неин конкурент на пазара. Тези данни бяха оповестени от министъра на финансите през 2017 г. след като депутатите тогава Мартин Димитров и Петър Славов ги поискаха по Закона за достъп до обществена информация и заведоха дело след като не ги получиха.

Според вносителите на проекта сега на промяната може да се гледа и като на мярка срещу ефекта от високите цени.

Депутати от управляващата коалиция предлагат и с промени в Закона за ДДС облекчение при дарението на храни в полза на Хранителната банка. Предвижда се вместо струващите скъпо, включително като логистика и администриране, етикети върху храните, че не са за продажба, да отпаднат. Операторът, в чиято полза е дарението, пък ще праща информация по електронен път на Националната агенция за приходите. Целта е да се облекчи дарението на храни, чиито срок на годност предстои да изтече.

Депутати от "Възраждане" внасят проект, според който разходите за заплати в МВР се повишават със 130 млн. лв. , тези в Главна дирекция "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" - с общо 30 млн. лв., а в НСО с 1 млн. лв.

ГЕРБ със свой проект за пенсиите

След като в първата година на пандемията управляващите в лицето на ГЕРБ добавиха 50 лв. към пенсиите, с което предложиха решение на социален проблем, сега са против идеята на днешните управляващи т. нар. COVID добавка да стане част от пенсията.

Алтернативно те предлагат всички пенсии от 1 юли да не се повишат с предлаганите в правителствения проект 10%, а с 15% и така минималната заплата да нарасне от 370 на 430 лв. вместо на 467 по предлагания проект. В същото време пандемичната добавка от 60 лв. да продължи да се изплаща, но да не "замърсява" пенсията със социален елемент.

Другата идея е, че максималната пенсия не трябва да се вдига на 3400 лв. колкото е и максималният осигурителен доход, а до 2 хил. лв., защото другото е "неправилно".

Със свой проект ДПС предлага в актуализацията на парите на здравната каса да се предвидят 2 млн. лв., с които да се пратят цели протези на нуждаещи се, предимно възрасти хора. В мотивите се посочва, че по оценки на стоматолозите това ще позволи изработването на 10 хил. протези.

"Възраждане" пък предлага в предвидения допълнителен бюджет за плащане на лекарите, работещи на първа линия с коронавируса да се зачеркне текстът, който обвързва тези пари и с ваксинирането срещу COVID-19. Партията е против всякакви мерки, свързани със заразата, включително и ваксинирането, макар телевизионен репортаж от парламента през пролетта да установи, че редица депутати са ваксинирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари