НПО търси конституционния опит на "острието" на ГЕРБ

0
БИПИ пита Десислава Атанасова с какви казуси е натрупала опит в конституционното право
БИПИ пита Десислава Атанасова с какви казуси е натрупала опит в конституционното право Снимка: Desislava Atanasova / Facebook

НПО търси конституционния опит на "острието" на ГЕРБ

Българският институт за правна инициатива (БИПИ) постави няколко въпроса към кандидатите за конституционни съдии от квотата на Народното събрание. Те са формулирани в осем раздела и са поставени чрез новия председател на правната комисия в парламента Надежда Йорданова. Подписани са от директора на БИПИ Биляна Гяурова - Вегертседер.

Десислава Атанасова, номинирана от ГЕРБ, и Цвета Рангелова - от "Възраждане", специално са запитани могат ли да посочат конкретни казуси или правни въпроси, с които са се занимавали по време на кариерата си, за да демонстрирате опит в областта на конституционното право. Както и по какъв начин смятат, че предишният им опит ще допринесе за ефективността им като съдии в КС и т.н.

Освен Атанасова и Рангелова "Продължаваме промяната-Демократична България" издигат Борислав Белазелков за член на КС. Вакантните места обаче са две и най-вероятно в КС ще влязат Атанасова и Белазелков.

1. Познаване на Конституцията на Република България

• Кои са основните разпоредби в Конституцията на РБ и каква е тяхната значимост?

• Как ще интерпретирате принципа за върховенството на правото в контекста на Конституцията?

• Дайте примери за ключови решения на Конституционния съд (КС) през годините и обясните тяхното въздействие/влияние.

2. Разбиране на конституционните принципи

• Какво е Вашето разбиране за разделението на властите и как се прилага то в конституционно-правната рамка на България?

• Споделете мнението си за концепцията "власт възпира власт" и нейното значение за предотвратяване на злоупотреба с власт чрез дейността на КС?

3. Съдебна независимост

• Как възприемате концепцията за съдебната/съдийската независимост и защо тя е особено важна за пълноценното функциониране на КС?

• Как бихте реагирали в ситуации, при които Ви се оказва натиск, ако бъдете избран/а за конституционен съдия?

4. Етични аспекти

• Как ще осигурите безпристрастност и справедливост в процеса на вземане на решенията?

• Бихте ли посочили примери от професионалната си кариера, чрез които да демонстрирате съобразяване и прилагане на етичните норми на поведение за съответната правна професия?

• В случай, че бъдете избрана за съдия в КС, ще си направите ли самоотвод по делата, свързани с оспорване на промените в Конституцията на РБ, обн. в ДВ брой 106/22.12.2023 г., ако направените до момента оспорвания бъдат допуснати за разглеждане? Въпросът се отнася само до г-жа Десислава Вълчева Атанасова и г-жа Цвета Валентинова Рангелова.

5. Тълкувателна и контролна дейност

• Какви подходи бихте приложили при тълкуване на конституционните разпоредби и каква е според Вас ролята на историческия контекст при тълкуване на Конституцията?

• Каква е ролята на Конституционния съд според Вас при осъществяване на нормен контрол и решаване на спорове за компетентността по отношение на НС, МС, президента и органи на местното самоуправление?

6. Защита на основни права

• В случай, че бъдете избран/а за съдия в КС, как ще балансирате между защитата на индивидуалните права и по-широкия обществен интерес?

• Какво е мнението Ви за развитието на фундаменталните права в контекста на променящите се обществени норми?

• Подкрепяте ли възможността всеки човек да може да се обръща пряко към Конституционния съд?

7. Юридически опит и експертиза

• Може ли да посочите конкретни казуси или правни въпроси, с които сте се занимавали в рамките на своя професионален път, чрез които да демонстрирате опит в областта на конституционното право?

• По какъв начин смятате, че Вашият предишен опит ще допринесе за ефективността Ви като съдия в КС?

8. Международно право и сравнителен анализ

• Как виждате връзката между националното конституционно право и международното такова и как Конституционният съд следва да се отнася към общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна?

• Има ли конституционни уредби на други държави или конкретни решения на подобни органи в други държави, които смятате, че могат да бъдат релевантни или от значение в българския контекст?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Анонимна
    Предавайте по БНТ това изслушване на 18.01., за да види българският народ реалните възможности на кандидатите.
  • 6
    1
    daskal
    А тя ако им отвърне с експертни въпроси за дълбокото гърло и запазване на акта докрай - и по време на еякулация? А?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари