Депутати от ПП-ДБ отхвърлят номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия

7
В момента в парламентарната комисия по конституционни въпроси се провежда изслушване на тримата кандидати
В момента в парламентарната комисия по конституционни въпроси се провежда изслушване на тримата кандидати

В момента в парламентарната комисия по конституционни въпроси се провежда изслушване на тримата кандидати

Започнаха броженията в ПП-ДБ заради подкрепата на лидерите на десницата за Десислава Атанасова, номинирана от ГЕРБ-СДС за член на Конституционния съд (КС). От партията "Зелено движение", която участва в дясното обединение, официално обявиха, че няма да подкрепят герберския кандидат за поста.

В момента в парламентарната комисия по конституционни въпроси се провежда изслушване, на което тя, както и останалите претенденти - Борислав Белазелков (ПП-ДБ) и Цвета Рангелова ("Възраждане"), трябва да представят възгледите си за КС. Макар и номинирани от различни политически сили, зад двама от кандидатите - Атанасова и Белазелков, стоят подписите на едни и същи политици, а именно лидерите на управляващата сглобка от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, пише вестник СЕГА.

ОПОНЕНТИТЕ НА АТАНАСОВА

Зелените разполагат с четирима депутати, които се очаква да гласуват срещу Атанасова след решението на партията си. Това са Даниела Божинова, Васил Тодев, Илина Мутафчиева и Владислав Панев. Предните дни стана ясно, че бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който е депутат от ПП-ДБ, също е скептичен към нейната номинация и евентуално може да се присъедини към гласовете "против".

Подобна реакция се очакваше, след като водачите на десницата - Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов, се подписаха под предложението, с което се издига кандидатурата на Атанасова. Така се наредиха до герберския лидер Бойко Борисов и водещия политик на ДПС Делян Пеевски. Самата Атанасова оглавява парламентарната група на ГЕРБ-СДС и е известна само като дългогодишен политик от партията на Борисов, не и с нужния професионален опит за високите стандарти на Конституционния съд.

В позицията си от "Зелено движение" напомнят, че с конституционните промени беше решено, че парламентът "спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост". Според зелените този текст е бил нарушен още при първото му изпитание, като са се създали съмнения за разпределение на партийни квоти.

"Предлагането само на една номинация от страна на ПП-ДБ, без достатъчно предварително вътрешно обсъждане, както и подкрепата за номинацията на ГЕРБ от страна на председателите на коалицията ПП-ДБ, не е съгласувано с политическа партия "Зелено движение", част от обединението", твърдят зелените. Иначе казано, те негодуват не само срещу подкрепата за Атанасова, но и срещу официално издигнатия от десницата бивш съдия Борислав Белазелков. Той действително беше представен като кандидат за КС само от Кирил Петков и Христо Иванов, които така оставиха впечатление за решение, взето без всички партии в дясното обединение. Днес самият Белазелков откровено призна пред медиите: "Моята номинация произхожда от Христо Иванов."

Конкретно за Атанасова, зелените посочват, че нейната кандидатура "създава напрежение и съмнения в обществото" доколко е пригодна за поста. Те призовават останалите депутати от ПП-ДБ да я отхвърлят, както и номинацията на "Възраждане" Цвета Рангелова. Премълчават обаче за Белазелков, което показва, че са се примирили да гласуват за него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    русенец
    Отхвърлят я?! Явно не харесват порното. Джендъри !:))) Че готина путка е, бе идиоти! Чудеса прави!
  • 8
    6
    Мама Сан
    Тази ковра ми бше най-оборотна в Общината на времето. Начи Портиери, чистачи, охранители и водопроводчици, плащаха под масата за 5 минути с мадмоазел Швирка прая и от ВОЖА. Тя и за туй се разведе с бизнесмена у градо. Щото много швирки праила и мъжъ и я отсвирил.
  • 1
    5
    До 1
    Та те останаха БСП и Нагаждане,към тях ли ни насочваш,алоооо...
  • -6
    4
    Иван
    А пък аз искам да я ям отдолу и с кеф ще го направя
  • 29
    3
    Браво!
    Все повече ми харесват ДБПП, след като изритват тази некадърна дуловска умирисница! Срам за русенските избиратели е тази!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари