Ново проучване: Приемането на аспирин профилактично е опасно

0
Проф. Питър Ротуел от Оксфордския университет установи, че редовната употреба на аспирин причинява около 20 000 кръвоизливи и най-малко 3000 смъртни случая всяка година
Проф. Питър Ротуел от Оксфордския университет установи, че редовната употреба на аспирин причинява около 20 000 кръвоизливи и най-малко 3000 смъртни случая всяка година Снимка: БГНЕС

Приемането на аспирин профилактично е много по-опасно, отколкото се смяташе досега

 Ново проучване показва, че само в Обединеното кралство той е отговорен за 3000 смъртни случая всяка година, пише  Actualno.com.

Британски изследователи предупреждават, че възрастните хора, които приемат ниски дози аспирин ежедневно, за да се предпазят от инфаркти и инсулти - които се използват от почти половината възрастни хора - трябва да помислят внимателно за последствията от такова лечение. Анализ на учени от Оксфордския университет установи, че сред хора над 75 години, които редовно приемат аспирин за разреждане на кръвта над 10 пъти по-често от по-младите пациенти страдат от кръвоизливи, които могат да доведат до увреждане или смърт.

Наблюденията на учените показват, че във Европа аспиринът се консумира с около 40 процента пенсионери - половината от тях са имали инфаркт или инсулт, останалите приемат препарата превантивно. Много лекари възхваляват ползите от терапията с аспирин и нейната ефективност за предотвратяване не само на сърдечни заболявания, но и на някои видове рак.

Отдавна е известно, че сериозният страничен ефект на аспирина е повишен риск от стомашно - чревно кървене. Последното проучване, публикувано в престижното списание Ланцет, обаче показва, че рискът се увеличава много повече с възрастта, отколкото се смяташе досега.

Авторът на изследването, проф. Питър Ротуел от Оксфордския университет установи, че редовната употреба на аспирин причинява около 20 000 кръвоизливи и най-малко 3000 смъртни случая всяка година. - От изследвания и клинични тестове става ясно, че аспиринът е ефективен за предотвратяване на повтарящи се инфаркти и инсулти - казва проф. Ротуел. - Редовната употреба на аспирин ви позволява да избегнете до 20 процента. повтарящи се инфаркти и инсулти. - Независимо от това, разреждащи кръвта препарати, като аспирин, са причинили около 3000 смъртни случая поради тежък кръвоизлив сред пациенти от всички възрастови групи - отбелязва изследователят и предупреждава, че рискът от кървене е очевидно по-висок сред хората над 75 -годишна възраст.

Ученият подчертава, че всички пациенти след инфаркт трябва да продължат да приемат аспирин ежедневно, но хората над 75 години трябва да приемат инхибитори на протонната помпа с това лекарство, което намалява риска от кръвоизливи с до 90%. Проучването включва 3166 пациенти, които са претърпели инфаркт или инсулт. Повечето от тях приемаха малки дози аспирин всеки ден.

Изследователят смята, че хората, които не са имали инфаркт или инсулт с възрастта, трябва да спрат да приемат аспирин. Редовната му употреба има „малка полза“ за хората на средна възраст - намалява риска от сърдечни заболявания и някои видове рак - но с напредване на възрастта, рискът далеч надхвърля потенциалните ползи, предупреждава изследователят. - Би било разумно да спрете приема на аспирин преди навършване на седемдесет години, защото на тази възраст рискът от кървене се увеличава значителноа това напрактика обезмисля ползите от използването на този препарат - казва проф. Ротуел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Излязох на балкона да изпуша един джоинт. Съседа ме видял и извика полиция. Пристигнаха и ме питат:
- Къде е тревата?
- Изпуших я всичката.
- А от къде я взе?
- От съседа!
Сега претърсват неговия апартамент!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари