Трябва ли да се приема аспирин в жегите?

0
Приемът на аспирин е оправдан само в случай че човек има заболявания, свързани с атеросклероза и се намира на слънце 3 - 4 часа на ден
Приемът на аспирин е оправдан само в случай че човек има заболявания, свързани с атеросклероза и се намира на слънце 3 - 4 часа на ден

Често възрастните хора приемат аспирин в горещините с цел профилактика, когато копаят градинката или работят на вилата. Уж да “разреждат” кръвта, която наистина се сгъстява в горещините

Но правилно ли е това? Ето какво отговарят експерти, информира zdrave.to

За възрастни според СЗО се смятат хора над 60 години, въпреки че всичко е индивидуално. По принцип хората в напреднала възраст имат съпътстващи заболявания, свързани с атеросклерозата – такива са исхемична болест на сърцето,  исхемична болест на мозъка, атеросклероза на долните крайници, на вътрешните органи.

Ако в горещините организмът се обезводнява, например заради претоварване в градината или на вилата, така може да се натрупва лактат в мускулите, колони еритроцити и тромбоцити, което води до тромбози. 

Затова някои хора, които имат такива заболявания, приемат аспирин като профилактика на тромбообразуване. Имайте предвид обаче, че само аспиринът няма да помогне.

Задължително трябва да промените и начина си на поведение – не се претоварвайте, не стойте дълго време в неудобна поза, например наклонени надолу към лехата или пък на колене.

Такива пози предизвикват застой на кръвта в долните крайници, което е риск за образуване на венозна тромбоза.

Всичко това по принцип е противопоказно на хората със сериозни заболявания като хипертония, исхемична болест на сърцето, фибрилация на предсърдията, пороци на сърцето. 

Приемът на аспирин е оправдан само в случай че човек има заболявания, свързани с атеросклероза и се намира на слънце 3 - 4 часа на ден. Освен това трябва да си пиете и предписаните лекарства, както и достатъчно количество течности. Приемът на аспирин задължително трябва да се обсъди с лекуващия лекар, за да спазвате дозировката и режимът на прием

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари