Ново примирие в Мариупол

1
Това е втори опит
Това е втори опит Снимка: ВКонтакте

Ново временно примирие в Мариупол, заради евакуацията на хора.

Това е втори опит, а информацията беше потвърдена от местните власти, предава БНТ. По обяд се очаква съгласуваният "зелен коридор" да бъде отворен. Вчера евакуацията беше прекратена, защото според украинските власти руски военни не са спазили обещанието си да прекратят огъня. Ситуацията остава тежка и в област Суми, където няколко населени места са без ток. Киев все още е под украински контрол, въпреки че руската армия концентрира силите си за атака срещу града, това заявиха представители на украинските въоръжени сили.

Около 200 000 души - толкова, според местните власти, се очаква да напуснат Мариупол, ако временното примирие бъде спазено. На около 200 км от стратегическото пристанище - в Запорожя, вече са готови. Местният цирк е превърнат във временно убежище.

"Чакаме ги, но чух, че руснаците не са спазили примирието, никой не е искал да рискува и коридорите са били затворени. Ние обаче се надяваме, че ще се разберат някак и сме готови да настаним хората", заяви Владислав Мороко, директор дирекция "Култура" в град Запорижия.

Освен подслон, мариуполци ще получат храна и дрехи. И - надежда.

На "прага на хуманитарна криза" е област Суми - в няколко населени места няма ток и вода, но нощта е била относително спокойна, според областния управител. За разлика от Киев, Херсон и Ирпин, където има информация за артилерийски и ракетен огън. По информация на украинското министерство на отбраната от началото на инвазията, Русия е загубила 88 летателни апарата. А от руското военно м-во заявиха, че настъплението на руските военни продължава.

"Въоръжените сили на Руската федерация продължават да нанасят удари по военната инфраструктура на Украйна. Вечерта на 5 март беше нанесен масиран удар, в резултат на който бяха ударени 61 обекта от военната инфраструктура на Украйна", заяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

Поредна телевизионна изява на президента Зеленски. Той призова украинците да продължат да се сражават и се обърна към Донбас.

"Обръщаме се към всички хора във временно окупираните територии. Към всички, които ни чуват, чиято памет не е изтрита от пропагандата. Чиито очи не са затворени от страх. Чиято душа не е осакатена от цинизъм!... Борете се за вашите права! За вашата свобода. За Украйна! Заедно с Херсон, заедно с Бердянск. Заедно с Киев и всички останали украински градове, които ценят живота и не се страхуват от нищо", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Зеленски е разговарял с американския си колега Джо Байдън за поредна финансова помощ за Украйна и санкциите срещу Русия. Украинският държавен глава е имал и онлайн с среща с Илон Мъск - основателят на компанията Тесла и СпесйЕкс. А по информация на изданието "Политико" Вашингтон обсъжда с Варшава възможността Полша да предостави свои изтребители МиГ-29С на Украйна. Търсенето на дипломатически изход от кризата продължава - държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е в Молдова, където разговаря с президента и външния министър, след което заминава за Литва. Очаква се днес президентът Владимир Путин да разговаря по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган. Икономическата хватка около Русия се затяга - "МастърКард" и "Виза" обявиха, че прекратяват операциите си в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари