Властите в Мариупол: Днес започва евакуация на цивилни жители

1
Примирието ще продължи 9 часа /Снимката е илюстративна/
Примирието ще продължи 9 часа /Снимката е илюстративна/

Градският съвет на украинския град Мариупол каза, че днес ще започне евакуация на част от четиристотинте хиляди жители на ргада, които са в капана на обкръжаващите ги руски сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Хората ще могат да започнат да напускат града в 12:00 ч. местно време в условията на временно прекратяване на огъня, което ще продължи девет часа.

Подобен план имаше и вчера, но евакуацията нямаше заради продължилата стрелба между руските и украинските сили. Двете страни си отправиха взаимни обвинения за провала на спасителната акция.

Евакуацията на цивилни се провали и в южния град Волноваха.

Кметът на Мариупол каза, че иска да помогне на повече от 400 000 жители на града да го напуснат.

Според украинската полиция в други части на Украйна има непрекъснат обстрел от страна на руските сили, а в североизточния град Харков е имало и въздушни атаки.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че в Украйна е имало няколко нападения срещу украински здравни заведения. Има много загинали и ранени, съобщи ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в "Туитър", но не оповести подробности. „Атаки срещу лечебни заведения или здравни работници нарушават медицинския неутралитет и международните хуманитарни закони“, каза той.

Русия многократно отрече твърденията, че атакува цивилни обекти.

Хората, които успяха да избягат от Украйна, се насочиха към Полша, Румъния, Словакия и други страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари