Новият държавен дълг няма логично финансово обяснение

1
Това заяви експертът проф. Христина Вучева за ходовете на Министерството на финансите на пазара на държавни ценни книжа
Това заяви експертът проф. Христина Вучева за ходовете на Министерството на финансите на пазара на държавни ценни книжа Снимка: БГНЕС

Поемането на нов държавен дълг няма логично финансово обяснение.

Това заяви експертът проф. Христина Вучева за ходовете на Министерството на финансите на пазара на държавни ценни книжа, пише "Банкеръ".

Ведомството емитира две емисии ДЦК – 10.5 и 20-годишни облигации от по 200 млн. лева. Всъщност общият обем нов дълг, който държавата пое от вътрешния пазар, е 300.6 млн. лева. По неофициална информация този дълг бе поет заради покупката на нови изтребители от САЩ. Впоследствие обаче премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще предложи актуализация на държавния бюджет, ако се стигне до сключване на договор с Вашингтон.

"Напълно е възможно да се платят от фискалния резерв. Към момента в него има 10.7 млрд. лв. и дори да се извадят онези 5 млрд. лв., които по закон не могат да се пипат от резерва, пак има достатъчно пари, които могат да се използват", обясни проф. Вучева.

Министерството на финансите обяви, че към края на май излишъкът в бюджета е близо 3 млрд. лева.

По темата за партийните субсидии Христина Вучева заяви, че трябва да се направи финансиране на партиите, което би им осигурило нормално съществуване. По думите ѝ демокрацията и политическият живот не могат да съществуват без партии, а също така те трябва да са в някаква степен свободни, независими от външни влияния.

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари