Нови правила за отпускане на еднократна помощ за ученици

2
Вече за нея могат да кандидатстват и родителите на ученици от 2, 3 и 4 клас
Вече за нея могат да кандидатстват и родителите на ученици от 2, 3 и 4 клас

Вече за нея могат да кандидатстват и родителите на ученици от 2, 3 и 4 клас

Нови правила за отпускане на еднократна помощ за ученици. През следващата учебна година за нея ще могат да кандидатстват повече семейства. Доходен критерий няма. Право на подкрепа от държавата ще имат и децата, записани в частни училища, предава БНТ.

Сега право на еднократна помощ за ученици имат семействата на деца, записани в първи и осми клас. Вече за нея могат да кандидатстват и родителите на ученици от 2, 3 и 4 клас. Екатерина е получила 300 лева през миналата учебна година, защото тогава синът ѝ е бил първокласник.

"Похарчих я за консумативи за училище, подвързии, тетрадки".

В края на миналата година депутатите промениха правилата. Така от следващата учебна година право на помощ ще имат повече семейства с ученици.

снимка: БНТ

"Такава помощ ще получават и децата записани във втори, трети и четвърти клас", казва Калина Ковачка - главен експерт в Агенцията за социално подпомагане.

За да получат помощта, семействата трябва да подадат заявление в социалната служба и да представят документ от училището, че детето е записано в съответния клас.

"Добре е ако може родителят - там, откъдето иска да бъде издадена бележката от училището, наистина да е сигурен, че там ще продължи да се обучава детето му", коментира Мая Зафирова - директор на 140 СУ "Иван Богоров".

Документи ще се приемат до 15 октомври, а помощта ще се изплаща на два пъти. Половината - месец след подаване на заявлението, а останалата част - в началото на втория учебен срок.

"Мисля, че е по-добре да се делят на два пъти. За помагалата ще стигнат, за дрехи, разбира се, няма да стигнат. Но като всеки един родител, ние сме отговорни да облечем децата. Държавата не може да покрива абсолютно всичко", смята Екатерина Дамянова.

Още не е ясно дали през новата учебна година помощта ще остане 300 лева.

"Предстои влизане в сила на новия бюджет за 2023 година. Размерът на помощта може да бъде променен", каза Калина Ковачка.

През тази година помощ са получили близо 100 000 семейства на ученици, записани в първи и осми клас. Прогнозите са, че след промените подкрепа ще получат още около 160 хиляди семейства. Около 1100 родители ще трябва да връщат помощта, защото децата им имат повече от 5 неизвинени отсъствия за един месец, не са ходили на училище или не са продължили образованието си през втория срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари