Нова теория за изчезването на пчелите

0
Според специалистите редица фактори допринасят за намаляването на пчелната популация
Според специалистите редица фактори допринасят за намаляването на пчелната популация

Намаляването на популацията на пчелите може да е причинено от високата степен на зараза на насекомите с алуминий - химически елемент, за който се смята, че играе роля в развитието на болестта на Алцхаймер при хората, съобщава "Дискавъри", позовавайки се на британско изследване.

Според специалистите редица фактори допринасят за намаляването на пчелната популация - от недостига на цветя до нашествието на паразити. Биолози от университетите на Кийл и Съсекс са решили да проверят дали алуминият - "най-същественият замърсител на околната среда в наши дни", оказва влияние върху насекомите.

Предишни проучвания са показали, че когато събират нектар, пчелите не избягват съдържащия алуминий. Това е подтикнало авторите на настоящото проучване да измерят съдържанието на елемента в пчелни какавиди.

Изследователите са установили, че съдържанието на алуминий в пчелните какавиди варира от 13 до 193 части на милион. При човека съдържание на метала в мозъка, надхвърлящо три части на милион, може да се смята "за патологично и допринасящо за невродегенеративни заболявания, сред които болест на Алцхаймер, обясняват специалистите.

На действието на алуминия са изложени не само хората, но и рибите, дърветата, посевите. Оказва се, че и пчелите не са "имунизирани" срещу метала. Скорошно бразилско проучване е показало, че поленът е "силно замърсен с алуминий".

"Алуминият е известен невротоксин, оказващ влияние върху поведението на различни животински модели. Пчелите разчитат на познавателни функции във всекидневното си. Данните от настоящото проучване показват, че е възможно металът да предизвиква нарушения в когнитивните им функции и това да е причина за намаляващата им популация. Дали не наблюдаваме пчели с Алцхаймер?", казва Крис Ексли от изследователския екип.

Източник: VESTI.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари