Нова мода: Сирене с над 70% вода в него

0
Палмовата мазнина вече бива изместена от голямо съдържание на вода
Палмовата мазнина вече бива изместена от голямо съдържание на вода

Сирената, които са били подложени на проверка, са купени от търговски обекти София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново и Перник

Организацията "Активни потребители" публикува поредното си изследване. Този път то е за насипно краве сирене, което се продава в магазините на цени между 4,40 и 10 лева

Оказва се, че има нова "мода" при фалшификациите - палмовата мазнина вече бива изместена от голямо съдържание на вода.

Според председателя на „Активни потребители” Богомил Николов, за да има в сиренето толкова много вода, трябва да има преднамерена технология, с която да се задържа водата. По думите му, това може да стане с технологични добавки – например желиращи агенти Николов обаче каза, че със сигурност палмовото масло вече не е на мода.

Сирената, които са били подложени на проверка, са купени от търговски обекти 6 града - София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново и Перник. В проучването са включени 30 проби краве саламурено сирене (28 насипни и 2 предварително опаковани). Основният критерий при подбора им е била ниската цена, предпоставка за ментета. Що се отнася до марките сирене, които са изследвани, магазините, от които са закупени и водното съдържание в тях - те могат да бъдат намерени тук.

TABLE_Sirene_page-0001.jpg

Ето и акцентите в резултатите:

Наводненото сирене

От 30 анализирани проби краве сирене в 16 водата е над 70%, а в 10 е между 62-70%. Това е шокиращо сравнено с максималните 54% в БДС. По всичко изглежда, че евтината вода ще измести скъпата палмова мазнина при изработката на имитации.

Изследвахме 30 проби краве саламурено сирене закупени от търговски обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново, за да проверим дали наистина се очертава нова мода при производството на имитиращи млечни продукти.

Резултати от теста

При изискване на БДС за водно съдържание до 54% допускаме толеранс на отклонение до 62% и се оказва, че 87% (в 26 от 30) от тестваните търговски марки водното съдържание е над 62%, а в 53% (в 16 от 30) от пробите водата е над 70%. Обстоятелството, че всичко тествани продукти са с цена под 10 лева не бива да оправдава резултатите, а единствено може да служи за надеждна индикация към потребителите в унисон със старата максима, че евтиното излиза скъпо. Какво всъщност купуваме – евтино сирене или скъпа вода?

Печална тенденция

През годините Активни потребители изследва различни показатели в сирената, но водното съдържание неизменно фигурира във всички наши тестове. През 2005 в нито една марка сирене не е установено наличие на вода над 62%. През 2008 година процентът на оводнените сирена е 4,8, през 2011 е 42%, през 2016 е 27,8%. Това е един печален рекорд за млекопреработващата индустрия, който едва ли има аналог в световната практика!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари