Нова мегаагенция обединява БУЛСТАТ, Имотния и Търговския регистър, кадастъра и ГРАО

0
Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова ще оглави новата агенция
Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова ще оглави новата агенция Снимка: БГНЕС / Архив

Създаване на мегаагенция, която да управлява регистрите, сред които са Имотният и Търговският, предвиждат управляващите, като вече има консенсус кой ще застане начело

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова да оглави новата агенция – за това са се разбрали коалиционните партньори, предаде БНР, позовавайки се на свои източници в управляващата коалиция.

Идеята е била обсъждана на съвети на лидерско ниво, а законопроектът по учредяването ѝ вече е внесен в Народното събрание.

В бъдещата Държавна агенция по вписванията влизат Имотният и Търговският регистър, кадастърът, БУЛСТАТ, регистрите на особените залози и на имуществените отношения на съпрузите, както и ГРАО. Те и сега са в ресора на Константинова като вицепремиер. В законопроекта е записано, че председателят ще се определя с решение на Министерския съвет и ще има мандат от 5 години.

Най-голяма съпротива е имало от Агенцията по вписвания, която сега е към Министерството на правосъдието, и от Агенцията по геодезия и картография, която сега е на подчинение на Министерството на регионалната развитие и благоустройството. "Демократична България" са отстъпили пред "Продължаваме промяната" начело на новата мегаагенция да застане министърът на електронното управление.

Според източник от управляващата коалиция окрупняването на масивите от данни ще доведе до по-лесна комуникация, а целта е в края на годината да заработи апликация за смартфон, която да направи услуги като например плащане на данъци, издаване на свидетелство за съдимост и дори за подновяване на шофьорска книжка, достъпни онлайн.

И още: на 10 юни, петък, на Експертен правен съвет пък ще бъде обсъжда идеята за окрупняване на общини и ограничаване на мандатите на кметовете. От ПП предлагат те да имат право само на два мандата и това да бъде записано в Закона за местното самоуправление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    darkaveng
    Началото на края. Справка - АПК -> ПАК и крах на социализма!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари